Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 november

  Antalet lantbruksföretag minskar i inlandet

  Åkerarealen och betesmarken minskar mer i inlandet än i kustkommunerna i Västerbotten. Och fler jordbruksföretag har försvunnit.

  – Det krävs många ben att stå på i dag, säger Helene Skogqvist på Hushållningssällskapet.

   Helene Skogqvist, rådgivare vid Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.
  Helene Skogqvist, rådgivare vid Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten. FOTO: Lennart Jönsson

  I Västerbottens inland har jordbruket mest varit inriktat på djurhållning. Två tredjedelar av betesmarken i regionen finns i inlandskommunerna, medan bara en fjärdedel av åkerarealen finns där.

  Både vad gäller betesmark och åkermark minskar arealerna.

  I inlandskommunerna har betesmarken minskat med 15 procent under 2000-talet, att jämföra med 12 procent vid kusten. För åkerarealen blir minskningen än tydligare på längre sikt: Mellan 1981 och 2019 minskade den med 36 procent i inlandskommunerna och 20 procent i kustkommunerna.

  Färre företag

  Även antalet jordbruksföretag har minskat kraftigt sedan 1980-talets början: Med 70 procent i inlandskommunerna och 55 procent i kustkommunerna.

  – Traditionellt sett har det varit små jordbruk i inlandet. När utvecklingen har gått mot större enheter har det varit svårare att satsa där, menar Helene Skogqvist, rådgivare på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

  Medelåldern blir allt högre bland lantbrukarna i hela Västerbotten. De senaste tjugo åren har andelen lantbruksföretagare över 55 år ökat från 45 till 63 procent.

  Överlag har bara de riktigt stora lantbruksföretagen, med arealer på mer än 100 hektar, och de med riktigt små arealer, mindre än 10 hektar, ökat under 2000-talet. Alla andra har minskat.

  Fler jobbar deltid

  Det sker också en skiftning mot fler deltidslantbrukare och färre heltidslantbrukare. Allt fler har en kombinationsverksamhet där de även satsar på exempelvis turism, hantverk, förädling, utbildning och entreprenadverksamhet i skogen.

  – Det gäller att vara entreprenör och kanske förädla gårdens produkter, starta gårdsbutik eller sälja via olika nätverk, säger Helene Skogqvist.

  Behöver mer än får

  Ett exempel är Madeleine Marklund som driver Risbergs fårgård. Hon säljer kött och lammskinn i Burträsk Saluhall, där medlemmarna turas om att arbeta ideellt, och arbetar som skogsbrukskonsult.

  – Jag hade aldrig klarat mig bara på fåren, men jag trivs med att kunna kombinera bägge verksamheterna, säger hon.

  Och i Raggsjö drar mjölkbonden Ivar Johansson nytta av att bo i författaren Torgny Lindgrens hemby. När turister besöker utställningen om Torgny Lindgren i byahuset kan de övernatta på Ivar Johanssons gård.

  LÄS OCKSÅ: Egen förädling höjer lönsamheten i norr

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen