Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2017

  Antalet gäss ökar kraftigt

  Antalet gäss har ökat mycket kraftigt de senaste decennierna. Den vitkindade gåsen är skyddad trots att det finns flera hundratusen i landet.

   Gässen blir ett allt större problem. Nu inleds det forskning för att röja deras vanor.
  Gässen blir ett allt större problem. Nu inleds det forskning för att röja deras vanor. FOTO: By Frebeck

  I mitten på åttiotalet fanns det 20 000 grågäss i Sverige. Hösten 2016 var siffran närmare 213 000. Den vitkindade gåsen var under 1980-talet mycket ovanlig, hösten 2016 noterades runt 237 000 fåglar av arten, skriver TT.

  Förutom att de blir fler så stannar de längre i landet också. Ibland flyttar de inte alls under milda vintrar.

  – Lantbrukarna erbjuder gässen ett smörgåsbord som är alldeles fantastiskt ur deras ögon. De behöver inte längre lämna Sverige för matens skull. Vi har mer vintergröna grödor och grödorna har ett högt näringsinnehåll, säger Johan Elmberg, professor i djurekologi vid Högskolan Kristianstad.

  Men det finns fler faktorer till den ökande stammen. Jakten minskar på kontinenten och dödlighet är mindre när klimatet blir mildare.

  – Den vitkindade gåsen är skyddad av EU:s fågeldirektiv och det är ett dilemma. För 40 år sedan var den ovanlig och i behov av skydd, men nu är den så talrik att den skapar konflikter i vissa områden, säger Johan Elmberg.

  Johan Elmberg och hans kollegor ska nu i ett sexårigt projekt studera gässens vanor. Man har satt radiosändare på ett sjuttiotal fåglar för att utröna vilka beslut de tar.

  – Gåsen må ha en liten hjärna, men den genomskådar det vi människor försöker hitta på. Det tar några dagar eller en vecka och sedan kan de sitta lugnt och käka vid våra skrämselverktyg, säger skrämselkonsulent Göran Frisk som hjälper folk att skrämma iväg de stora fåglarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen