Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 oktober

  Rejäl minskning av försvunna fordon i år

  Under årets första nio månader har totalt 162 entreprenadmaskiner och traktorer anmälts försvunna. Det är en rejäl minskning jämfört med samma period ifjol.

   Under årets första nio månader har 113 entreprenadmaskiner anmälts som försvunna.
  Under årets första nio månader har 113 entreprenadmaskiner anmälts som försvunna. FOTO: Mostphotos

  Det var en allt annat än positiv överraskning för Stall Nyckelby när de upptäckte att deras traktor försvunnit från gårdsplanen. Trots att den var låst. Men trots allt så är det färre traktorer och entreprenadmaskiner som rapporterats försvunna under de tre första kvartalen i år jämfört med samma period i fjol.

  Från första januari till sista september anmäldes 113 entreprenad- och anläggningsmaskiner försvunna till Larmtjänst. Av dessa är 80 fortfarande borta.

  Antalet traktor som försvunnit under samma period är 49 stycken, varav 25 fortfarande är borta.

  När Larmtjänst summerade årets första nio månader ifjol kunde de konstatera att det totalt var 207 maskiner som anmälts försvunna då. Att jämföra med 162 stycken i år.

  Torbjörn Serrander på Larmtjänsts utredningstjänst tror inte det är en coronaeffekt:

  – Jag höll ögonen på utvecklingen från januari till juni och kunde inte så någon sådan effekt då i alla fall.

  Är det stora mörkertal i siffrorna?

  – Det är möjligt. Men det här är de siffror som blivit inrapporterade till oss.

  Totalt försvann det enligt Larmtjänsts statistik 276 maskiner under 2019. Antalet saknade entreprenadmaskiner var 195 stycken vilket var en ökning med 9 procent jämfört med året innan. Antalet efterlysta traktorer stannade på 81 stycken, en ökning med 42 procent jämfört med 2018.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen