Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 januari

  Ansökan om förnyat godkännande för glyfosat inlämnad

  Processen för att förlänga användningen av glyfosat i EU har startat om.

   Kvickrot är ett av de ogräs som bekämpas med hjälp av glyfosat.
  Kvickrot är ett av de ogräs som bekämpas med hjälp av glyfosat. FOTO: Anders Fällman

  En grupp på nio företag har lämnat in en ansökan om förnyat godkännande, med förhoppning om att säkra användningen av glyfosat bortom 2022, då det gällande godkännandet går ut. Bland dem finns Bayer, som köpte ämnets skapare Monsanto 2017, och Syngenta.

  Kemikalieinspektionen

  Ansökan ska nu inledningsvis handläggas av fyra EU-länder: Frankrike, Ungern, Nederländerna och Sverige. I Sverige har Kemikalieinspektionen ansvaret.

  Normalt är det ett land som hanterar en ansökan av den här typen. Arbetsbördan för att hantera materialet kring det kontroversiella ämnet bedömdes dock av EU-kommissionen vara så stor att det krävdes en uppdelning mellan flera länder.

  Ingen enkel väg

  Det är sannolikt att EU-kommissionen också hoppas att godkännandeprocessen ska bli enklare än senast om fler länder engageras i ett tidigt läge. Utsikterna för att vägen mot förnyat godkännande, eller ett avslag, ska gå smidigt är dock dåliga. Flera EU-länder har inlett nationella processer för att förbjuda eller aktivt fasa ut användningen av glyfosat. Österrike skulle ha varit först ut med ett regelrätt förbud, men en miss i att anmäla den föreslagna lagen till EU-kommissionen har bromsat införandet.

  Frankrike och Tyskland, rösttunga länder när frågan så småningom ska upp till omröstning, planerar för utfasning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen