Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars

  Ansiktsigenkänning avslöjar grisens känslor

  Med hjälp av teknik för ansiktsigenkänning hoppas forskare att grisbönder i framtiden snabbt ska få reda på när deras grisar drabbas av hälsoproblem.

  FOTO: Deyana Stefanova Robova/Shutterstock/TT

  På lantbruksuniversitetet Scotland’s Rural College (SRUC) i Edinburgh har djurpsykologer slagit sig samman med experter på maskinell bildbehandling från University of the West of England i Bristol (UWE) i en studie som kan få stor betydelse för grisnäringen om den faller väl ut. Genom att studera två- och tredimensionella bilder på suggors ansikten under vanliga förlopp inom grisproduktion hoppas forskarna kunna avläsa grisarnas sinnestämning maskinellt baserat på deras ansiktsutryck.

  ”Tekniken för maskinell bildbehandling ger oss chansen att till en låg kostnad, och utan att störa grisarna, identifiera individuella djur på en gård biometriskt. Vårt arbete har redan visat sig ha en 97-procentig träffsäkerhet på grisar. Vårt nästa steg blir att för första gången någonsin utforska potentialen i att använda maskinell bildbehandling för att automatiskt känna igen ansiktsutryck som är kopplade till känslolägen som glädje och ångest hos identifierade grisar”, säger professor Melvyn Smith från UWE Bristol i ett pressmeddelande.

  Studien finansieras delvis av aktörer inom brittisk grisnäring – som om det går som forskarna hoppas kan se fram emot minskade kostnader orsakade av sjukdomar i grisstallarna framöver.

  ”En tidig upptäckt av hälsoproblem hos grisar ger grisbönderna chansen att förbättra djurhälsan genom att åtgärda problem snabbt och sätta in specialanpassade behandlingar för individuella grisar”, säger Emma Baxter, forskare på SRUC.

  Relaterade artiklar

  Till toppen