Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober 2018

  ”Kreativt kaos” när anrika Segersjö gård blickar framåt

  Odensbacken.

  I 250 år har släkten Montgomery-Cederhielm huserat på Segersjö utanför Örebro. I dag drivs här en mängd olika verksamheter – inte minst de uppmärksammade Segersjödagarna.

   Segersjö Herrgård kom i familjen Montgomery-Cederhielms ägo 1768. I dag ingår ett tjugotal byggnader i verksamheten och det drivs jordbruk på merparten av de 1 600 hektaren.
  Segersjö Herrgård kom i familjen Montgomery-Cederhielms ägo 1768. I dag ingår ett tjugotal byggnader i verksamheten och det drivs jordbruk på merparten av de 1 600 hektaren. FOTO: Catharina Hansson

  Ann och Robert Montgomery-Cederhielm är nionde generationen på Segersjö. Under en helg i augusti varje år möts eliten i fälttävlan för stora tävlingar på gården.

  I år deltog bland andra VM-ryttarna Niklas Lindbäck och Anna Freskgård. Och det är mer än bara hästtävlingar, under Segersjödagarna pågår också en matmässa, hundtävlingar, ponnyridning och mycket mer. Ett enormt projekt med 270 frivilliga funktionärer inblandade som inte för inte kallas för Närkes största event.

  – Det blir lite kreativt kaos när alla kommer hit, berättar Ann Montgomery-Cederhielm.

  – Många bor här i vårt hus och även hitresta internationella funktionärer tar gärna med en luftmadrass och klämmer in sig här i stället för att bo på något trevligt hotell i närheten.

   Ann Montgomery-Cederhielm med dottern Madeleine, vars två hopphästar står uppstallade på Segersjö.
  Ann Montgomery-Cederhielm med dottern Madeleine, vars två hopphästar står uppstallade på Segersjö. FOTO: Catharina Hansson

  Växer ständigt

  Ann Montgomery-Cederhielm är sponsoransvarig för tävlingarna och arbetar intensivt under hela året för att få alla samarbeten på plats. Så snart årets tävlingar är över är det bara att ta ett djupt andetag och köra igång med nästa år. Hon är själv gammal ryttare, men rider bara sporadiskt på dottern Madeleines två hopphästar. De står inkvarterade i en vacker flygelbyggnad intill herrgården där stallet är inrett.

   Robert och Ann Montgomery-Cederhielm är nionde generationen på Segersjö Herrgård.
  Robert och Ann Montgomery-Cederhielm är nionde generationen på Segersjö Herrgård. FOTO: Catharina Hansson

  Gården växer ständigt. I dag ingår ett tjugotal byggnader i verksamheten med uthyrning av fastigheter och det drivs jordbruk på merparten av de 2 200 hektaren. Robert Montgomery-Cederhielm ser dock att man måste upp i stora volymer för att jordbruket ska bli lönsamt, så när möjlighet ges köper han upp mark runt om egendomen.

  – Jag skulle också vilja se mycket mer samarbete bönder emellan. Varför delar man inte mer på maskiner och verktyg?

   På gårdens ägor har Robert Montgomery-Cederhielm byggt en egen kyrka, där det bland annat anordnas konserter.
  På gårdens ägor har Robert Montgomery-Cederhielm byggt en egen kyrka, där det bland annat anordnas konserter. FOTO: Catharina Hansson

  Sprider riskerna i Australien

  När den mycket jordbruksintresserade sonen William var backpacker i Australien, stannade han efter att kompisarna rest hem till Sverige kvar och arbetade på en gård där. Erfarenheter därifrån har kunnat omsättas på gården här hemma.

  – De plöjer inte jorden, i stället djupluckras den och man får inte den hårda platta som vi får här utan rötterna kan tränga djupare ner. De arbetar också mer ekologiskt och utan konstgödning, berättar Robert Montgomery-Cederhielm.

   Ridintresset är stort i familjen Montgomery-Cederhielm. Varje år arrangeras Segersjödagarna på gården med såväl häst- som hundtävlingar, en matmässa och ponnyridning.
  Ridintresset är stort i familjen Montgomery-Cederhielm. Varje år arrangeras Segersjödagarna på gården med såväl häst- som hundtävlingar, en matmässa och ponnyridning. FOTO: Catharina Hansson

  Gården i Australien drabbades dock av ett stort bakslag när marken man arrenderade skulle säljas. Då gick Robert Montgomery-Cederhielm in och köpte alltihop, så att de kunde fortsätta att driva sin verksamhet som vanligt. Men han ser det också som en investering och en smart riskspridning.

  – I år när skördarna misslyckades här, var det bra skördar på vår gård i Australien.

   Inne i huvudbyggnaden finns en stor porträttsamling med gårdens tidigare ägare och nio generationer Montgomery-Cederhielm har hittills bott på Segersjö.
  Inne i huvudbyggnaden finns en stor porträttsamling med gårdens tidigare ägare och nio generationer Montgomery-Cederhielm har hittills bott på Segersjö. FOTO: Catharina Hansson

  Anrik släktgård

  På Segersjös marker har det legat en gård sedan 1100-talet, men det var 1768 som friherre Josias Carl Cederhielm köpte gården. Han gjorde den till fideikomiss och överlät den till sin dotterson Josias Montgomery med kravet att han skulle lägga Cederhielm till sitt namn. I den 1 200 kvadratmeter stora huvudbyggnaden finns en stor porträttsamling med olika familjemedlemmar som levt här i 250 år.

   Härnäst väntar stor renovering av fönster och fasad på den imponerande huvudbyggnaden.
  Härnäst väntar stor renovering av fönster och fasad på den imponerande huvudbyggnaden. FOTO: Catharina Hansson

  Robert Montgomery-Cederhielm har många projekt och ett av dem var att bygga en egen kyrka, utanför den svenska kyrkan. Där låter han hemlösa och andra utsatta predika och ordnar konserter.

  Härnäst väntar stor renovering av fönster och fasad på den imponerande huvudbyggnaden.

  – Man måste lämna över i gott skick till kommande generationer, säger Robert Montgomery-Cederhielm.

  Segersjö gård

  Här bor: Ann och Robert Montgomery-Cederhielm. Familjen består också av sex barn – yngsta dottern Madeleine som har sina två hästar på gården, William, Louise, Carl, Christopher, Fredrik.

  Byggår: Här har funnits gård sedan 1100-talet. Nuvarande huvudbyggnad restes 1766, då ett envåningshus. Nuvarande utseende har den haft sedan 1876. Totalt finns cirka tjugo byggnader på gården.

  Historia: Från början en kungsgård, som 1278 skänktes till biskopen i Strängnäs. Drogs sedan tillbaka till kronan och gick fram och tillbaka mellan kronan och privata ägare flera gånger. Ägs sedan 1768 av släkten Montgomery-Cederhielm.

  Mark: 2 200 hektar fördelat på hälften skog, hälften beten/åkermark. Man äger också 11 000 hektar åkermark med spannmålsodling i Australien.

  Fideikommiss

  Syftet med fideikommiss var att säkerställa att egendomen övergick till nästa generation utan att delas upp, genom att en ensam arvinge, vanligen äldsta sonen, ärvde allt. Sedan 1964 är fideikommiss avskaffat och endast ett tjugotal återstår i Sverige och kvarstår med särskild dispens.

  Segersjödagarna

  Åskådare: 14 000

  Deltagare: Cirka 60

  Nästa datum: 24-25 augusti 2019

  Läs mer: www.segersjo.com

  Relaterade artiklar

  Till toppen