Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari 2018

  Anonymt tips avslöjade brister i djurhållning på skola

  Magra suggor med diande smågrisar har upptäckts på en naturbruksskola i Norge.

  FOTO: Göran Berglund

  Kontrollen på lantbruksskolan i Hedmark gjordes efter ett anonymt tips, skriver Nationen. Vid kontrollen hittades fler magra digivande suggor. En av suggorna var så mager att ryggrad och revben stack ut. Ytterligare tre suggor beskrevs som tunna.

  ”Hade inte fått tillräckligt med foder”

  – Suggorna hade grisat för två, tre veckor sedan och skulle dia kultingarna ytterligare ett par veckor innan avvänjning. Under den här tiden är suggorna sårbara och här hade de uppenbart inte fått tillräckligt med foder, säger tillsynsinspektören Tor Egil Furu till Hamar Arbeiderblad.

  Enligt de lokala myndigheterna för utbildning i Hedmark har den aktuella skola ett särskilt fokus på djurvälfärd och skall vara en föregångsskola. Myndigheterna kräver därför en månatlig uppföljning av djurvälfärden på skolan av veterinär.

  Inte första gången

  Enligt Nationen är det inte första gången som problem med djurvälfärden på norska lantbruksskolor avslöjas. Tidigare har det vid kontroller på skolor bland annat upptäckts grisar med stora sår och avbitna knorrar och att man brutit mot djurskyddslagen.

  LÄS OCKSÅ: Moderna suggor pallar fler kullarLÄS OCKSÅ: Travhästägare dömd för djurplågeriLÄS OCKSÅ: Falska anklagelser kostar miljoner

  Relaterade artiklar

  Till toppen