Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2017

  Annons upprör mjölkproducenter i Storbritannien

  En annons som hävdar att mjölkproduktion är inhuman har väckt starka känslor bland mjölkproducenter i Storbritannien. Men brittiska myndigheter ger nu annonsen klartecken. Det rapporterar The Telegraph.

   Organisationen Go Vegan World anser att dagens mjölkproduktion är inhuman.
  Organisationen Go Vegan World anser att dagens mjölkproduktion är inhuman. FOTO: Mostphotos

  Det var i februari som den irländska organisationen Eden Farmed Animal Sanctuary lanserade annonskampanjen Go Vegan World i vilken man förklarade att det är inhumant att köpa mjölk. I annonsen syns en ko stå bakom en taggtråd.

  I annonsen skriver organisationen att nyfödda kalvar separerades från kvigorna efter födseln, allt för att människor ska få sin mjölk. Ungtjurarna slaktas och kvigorna går till slakt när de är sex år. Budskapet är kort sagt att konsumenterna ska sluta dricka mjölk.

  Vilseledande budskap

  Protesterna lät inte vänta på sig. En rad mjölkproducenter anmälde annonsen till Adverstising Standards Authority (ASA), och pekade på att den ger en orättvis bild av djurhållningen. Anmälarna upplevde att annonsen gör gällande mjölkproducenter inte bryr sig om djuromsorg. Budskapet var vilseledande, menade de.

  Eden Farmed Animal Sanctuary svarade att det ändå är orättfärdigt att separera kalvar och kvigor kort efter födseln, även om det sker först efter 25 timmar.

  Ger annonsen klartecken

  ASA ger nu annonsen klartecken. Även om språket var emotionellt laddat och slagkraftigt så separeras kalvar från kvigorna kort efter födseln. Av det skälet drar man slutsatsen att annonsen inte är vilseledande.

  Michael Oaks, ordförande för National Farmers Union, är besviken och arg och säger att ASA har svikit mjölkbönderna.

  LÄS MER: Högre miljökrav väntar brittiska bönderLÄS MER: Bondeprotester mot utplantering av lodjurLÄS MER: Arla höjer priset – igenLÄS MER: Arla sänker priset i Storbritannien

  Relaterade artiklar

  Till toppen