Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2020

  Hatt på virtuell resa i södra Afrika

  Tre nedslag i två olika länder. Det hann LRF:s vd Anna Karin Hatt med under sin virtuella resa till Zimbabwe och Moçambique tillsammans med organisationen We Effect.

   LRF:s vd Anna Karin Hatt. Arkivbild.
  LRF:s vd Anna Karin Hatt. Arkivbild. FOTO: Rasmus Lundgren

  I coronapandemins spår fick LRF-vd:n Anna Karin Hatts inplanerade studieresa tillsammans med organisationen We Effect ställas om. I stället för en fysisk resa beslutades det att resan skulle ske virtuellt. Det ledde till några onlinemöten och flera nya insikter för Anna Karin Hatt.

  – Sverige, Moçambique och Zimbabwe är olika, men har också flera likheter. Både vi i Sverige och länderna jag virtuellt besökt behöver arbeta med att bli mindre importberoende, vilket blivit ännu tydligare under pandemin, säger Anna Karin Hatt till ATL.

  Undernäring är ett stort samhällsproblem i de besökta länderna. Ett möjligt sätt att minska det problemet är att låta lantbruket utvecklas mot att kunna producera mer mat, för att öka den inhemska matproduktionen och kunna försörja fler. Då skulle beroendet av matimporten från andra länder inte bidra med samma skörhet till livsmedelsförsörjningen, något som blivit extra påtagligt med en pandemi med stängda gränser som följd.

  Klimatförändringar och läskunnighet

  Under resan genomfördes möten med både lantbrukare och företrädare för bondeorganisationer i Moçambique och Zimbabwe. Även coronapandemins följder, konsekvenser och utmaningar diskuterades.

  – De blev drabbade av stängda marknader, vilket ofta är deras enda plats att kunna sälja sina livsmedel på. Sedan blev jordbrukarna, likt i Sverige, klassade som samhällsviktiga och marknaderna kunde få öppna igen i någon skala. Men de största konsekvenserna som jordbruket i södra Afrika kämpar med är fortfarande de övergripande och vanliga; klimatförändringarna och en läskunnighet som behöver breddas, säger Anna Karin Hatt.

  Just läskunnigheten är en viktig nyckel till att utveckla jordbruken i södra Afrika, menar hon. Det är den viktigaste grunden för att kunna ta till sig och utbyta kunskap mellan länder.

  – Vi vill kunna bidra med kunskapsöverföring och då måste det finnas möjlighet för mottagaren att kunna ta till sig den kunskapen. Det bygger på att det finns möjlighet att gå i skolan och att man också har råd att låta sina barn utbilda sig.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen