Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  Anna Karin Hatt om att ta över LRF

  Uppväxten på ett lantbruk lärde LRFs blivande VD Anna Karin Hatt att ska det bli något gjort får man inte vara rädd för att göra det själv.

  – Det känns väldigt roligt, hedrande och stimulerande att få uppgiften att leda LRF i en tid då LRFs medlemsföretag spelar en central roll både för att skapa jobb på landsbygden, men också för att säkra vår livsmedelsförsörjning och bidra till den gröna omställningen i både trafiksystem och i samhället i stort, säger Anna Karin Hatt till ATL.

  Växte upp på lantbruk

  Anna Karin Hatt växte upp på ett lantbruk i byn Mosshult utanför Hyltebruk på gränsen till Halland. Gården drivs numera av Anna Karin Hatts äldsta bror – själv bor hon sedan länge i Älvsjö, söder om Stockholm.

  – Men uppväxten i den lilla steniga, småländska byn har präglat mig, säger Anna Karin Hatt. Ska det bli något av så får man ta saken i egna händer, det är en fantastisk kraft som jag som har med mig i Stockholm.

  Tidigare minister

  Under åren 2010-2014 var Anna Karin Hatt minister i Alliansregeringen, inledningsvis som IT- och regionminister och från 2011 IT- och energiminister. Som VD för LRF vill hon skynda på för att ersätta fossil energi med förnybara bränslen.

   Anna Karin Hatt tillträder som VD för LRF den 1 augusti 2019.
  Anna Karin Hatt tillträder som VD för LRF den 1 augusti 2019. FOTO: Johan Jeppsson www.photographer.

  – Om man tittar på de tuffa och de nödvändiga klimatmål som EU men även Sverige har satt upp så förutsätter det en omställning av transportsystemet och en utfasning av de fossila bränslena och där vet vi ju att vi har otroligt mycket inhemsk råvara, från både jorden och skogen som med rätt styrmedel och rätt förutsättningar skulle kunna bidra i den omställningen.

  Lämnade partipolitiken

  Under Alliansregeringens första period, 2006-2010, var Anna Karin Hatt statssekreterare i Statsrådsberedningen. Efter fem år som vice ordförande i Centerpartiet, lämnade hon politiken hösten 2015 för VD-jobbet på Almega.

  Under intervjun med ATL nämner Anna Karin Hatt att Sverige är ett av de länder i OECD-området som har högst skatt på arbete. De delar av näringslivet som växer är arbetskraftsintensiva, framhåller hon och hon tar upp frågan om både grön skatteväxling och att skapa förutsättningar för små företag i de gröna näringarna att växa.

  – Att få ner beskattningen på arbete gör ju att företagen i de gröna näringarna kan växa. Så den skattereform som jag tror kan komma här framöver – den behöver ju inriktas så att det blir billigare att anställa och att ha anställda, säger Anna Karin Hatt.

  Det låter lite som att du fortfarande jobbar för Centerpartiet. Hur ser du på rågången mellan partiet och LRF?

  – Almega är partipolitiskt obundet och påverkar precis som LRF mot alla politiska partier oberoende av vilka som råkar sitta i regering och vilka som råkar vara i opposition, så det är ju ingenting som är obekant för mig.

  – Men det jag tror att LRF kommer att ha glädje av det är ju att jag har ju en erfarenhet från det politiska livet – jag vet hur det fungerar och när det är viktigt att framföra sina åsikter och när man kanske bör låta bli.

  ”Rensar i rabatten”

  Vid sidan av sitt VD-uppdrag för Almega sitter Anna Karin Hatt i dag i styrelsen för pensionsbolaget Almega, Trygghetsrådet TRR, Trygghetsstiftelsen TRS, forskningsinstitutet Ratio samt Universitetskanslerämbetet. Alla uppdragen är enligt Anna Karin Hatt starkt förknippande med VD-skapet i Almega och hon kommer därför att lämna dem inför att hon ska bli VD i LRF.

  Däremot kommer hon att sitta kvar i styrelsen för Castellum AB. Det är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige och har som uthyrare av kommersiella lokaler runtom i landet relationer med många företag.

  Hur ser du på risken för eventuella intressekonflikter?

  – Jag kommer självklart inte att delta i några beslut i Castellum om det skulle visa sig att det står i konflikt med det grunduppdrag som jag har som VD och koncernchef för LRF.

  Hinner du göra ett bra jobb på båda ställena?

  – Vet du, jag har ju under många år haft ett yrkesliv som har varit väldigt krävande och som kräver att man har hög kapacitet så att jag vet ju att jag har det. Jag har suttit i styrelsen för Castellum i en rad år och är väl förtrogen med verksamheten.

  – Uppdraget som VD för LRF är ett jättefint uppdrag där jag kommer att lägga all den energi som krävs då är det naturligt att rensa i rabatten och att se till att inte ha en massa olika sidouppdrag. Jag vill fokusera på LRF, säger Anna Karin Hatt.

   Palle Borgström, förbundsordförande LRF.
  Palle Borgström, förbundsordförande LRF. FOTO: Johanna Norin

  I ett pressmeddelande skriver LRF att Anna Karin Hatt kombinerar ett resultatorienterat ledarskap med en omvittnad förmåga att lyfta fram sina medarbetare. LRFs ordförande Palle Borgström säger att han är mycket glad över den nya rekryteringen.

  – Vi har sökt efter en ovanlig kombination av erfarenheter. Anna Karin uppfyller allt detta på ett mycket bra sätt. Almega är en komplex intresseorganisation där hon genomfört ett grundläggande strategiarbete och samtidigt en framgångsrik ekonomisk turn around i kombination med ökad medlemsnöjdhet och stärkt medarbetarengagemang. Hon bottnar också starkt i LRFs värderingar, säger Palle Borgström.

  Anna Karin Hatt efterträder Anders Källström som efter tio år som VD och koncernchef för LRF lämnar i sommar.

   Anders Källström lämnar VD-posten i sommar.
  Anders Källström lämnar VD-posten i sommar. FOTO: Hans Bergggren

  Anna Karin Hatt

  Ålder: 46.

  Bor: Älvsjö, söder om Stockholm.

  Civilstånd: Gift, tre egna barn, två bonusbarn.

  Fritidsintressen: Motionslöpning, laga mat, påta i trädgården.

  Sidouppdrag: Vid tillträdet som VD och koncernchef för LRF behåller hon uppdraget som styrelseledamot i det börsnoterade fastighetsbolaget Castellum AB.

  Karriär: Fil. kand. i statskunskap och internationella relationer, ledarskribent, vice VD för PR-byrån Kind & Partners, VD för friskoleföretaget Didaktus Skolor, statssekreterare i Alliansregeringen 2006-2010, IT- och regionminister 2010-2011, IT- och energiminister 2011-2014, vice ordförande för Centerpartiet 2011-2015. VD för Almega sedan augusti 2015.

  Källa: LRF

  Relaterade artiklar

  Till toppen