Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 november 2019

  På andjakt med tollare

  Axmar

  Det finns flera sätt att jaga änder på. Ett av de mera ovanliga är att använda hund för att locka dem inom skotthåll.

   En jägare och hans hund. Den inbitne älgjägaren Torbjörn Holmgren skaffade sig tolkare och blev sjöfågeljägare där samarbete med hunden är a och o.
  En jägare och hans hund. Den inbitne älgjägaren Torbjörn Holmgren skaffade sig tolkare och blev sjöfågeljägare där samarbete med hunden är a och o. FOTO: Mari Nälsén

  Det har inte helt ljusnat ännu när ekan styr ut i farleden utanför bryggan i Axmar en bit norr om Gävle. Här är kusten stenig och det finns grynnor överallt, därför är det viktigt för kaptenen att styra rätt.

  I fören, iklädd en orange flytväst, sitter hunden Roxane. Hon är en tio år gammal Nova scotia duck tolling retriever, en så kallad tollare, och det är hon som är morgonens huvudperson.

  Redan på 1600-talet användes tollare i Kanada. Någon upptäckte att när en röd och livfull hund hoppade runt och lekte i vattenkanten vid en sjö eller kust blev änderna nyfikna och simmade närmare. Jägaren som satt gömd bakom en buske kunde då enkelt skjuta dem. Efter skottet simmade hunden ut och apporterade hem fågeln.

   Torbjörn Holmgren sitter gömd bakom en buske så att bara den lekande hunden på stranden syns.
  Torbjörn Holmgren sitter gömd bakom en buske så att bara den lekande hunden på stranden syns. FOTO: Mari Nälsén

  Till Sverige kom rasen inte förrän på 1980-talet, men blev snabbt populär tack vare sin allsidighet. Men att jaga med dem är det få som gör även om en del prövas på jaktprov.

  Föll för tollaren

  För Torbjörn Holmgren är det annorlunda. När den inbitne älgjägaren skulle skaffa hund föll inte valet på älghund utan på en hund som lös kunde hänga med ut i skog och mark. Det var först när han såg ett jaktprov som han förstod vad för sorts hund han köpt sig.

  Några svanar lyfter och sträcker ut över Östersjöns vatten som dagen till ära ligger spegelblank. Inte en krusning syns på ytan. Det har regnat större delen av natten men just nu, i gryningen, håller det upp. Torbjörn Holmgren lämnar farleden och styr in i en skyddad vik vid en liten ögrupp. Vi är framme.

   Tolling pågår. Roxane jagar efter tollingföremål efter strandkanten.
  Tolling pågår. Roxane jagar efter tollingföremål efter strandkanten. FOTO: Mari Nälsén

  Det är som sagt få som använder den röda lilla retrievern till den form av jakt som den avlats fram till. Kanske testar man någon gång, men få går in för det såsom den här jägaren och hans hund.

  – Under säsong jagar vi änder åtminstone en gång i veckan, berättar han.

  Svirrande fåglar i luften

  Det är sjöfågel i luften och det karaktäristiska visslandet när kniporna flyger förbi hörs då och då. Just knipor är dock ganska svårtollade, förklarar Torbjörn Holmgren som i stället siktar in sig på gräsänder.

   När Roxane hoppar och krumbuktar sig lockas änderna att komma närmare.
  När Roxane hoppar och krumbuktar sig lockas änderna att komma närmare. FOTO: Mari Nälsén

  Vi smyger runt på ön och tittar till vikarna. Terrängen är stenig och det finns gott om nypon- och ensnår att forcera. Plötsligt får vi syn på två knölsvanar ute i en stenig vik och bortanför dem hörs änderna. Det är dimmigt och Torbjörn Holmgren kan inte se dem, men vis av erfarenhet vet han att det bara är en tidsfråga.

  Han kamouflerar ansiktet och plockar fram Roxanes dummies och bollar ur ryggsäcken. Dags att börja tolla. Han kastar tollingföremålen i strandkanten och Roxane jagar efter. Efter ett par kast syns en flock änder bakom stenarna långt ut i vattnet, tydligt nyfikna på hunden. Några kast till och de kommer allt närmare. Snart är de inom hagelhåll men så händer något som stör dem. En mink blir synlig på strandkanten, den piper upphetsat och änderna minskar på farten mot land, stannar upp och kommer inte närmare trots att Roxane ivrigt tollar på strandkanten.

   Påminner om en räv. Troligen är det därför änderna lockas in av den röda lilla hunden.
  Påminner om en räv. Troligen är det därför änderna lockas in av den röda lilla hunden. FOTO: Mari Nälsén

  Torbjörn Holmgren tar ett snabbt beslut och skjuter den ena anden, precis innan de försvinner bakom en av stenarna.

  – Det var inte bra att den där minken kom, muttrar han.

  – Normalt sett brukar jag släppa in änderna längre men det gick inte i dag.

  Han sänder ut Roxane på apport men efter att hon sökt av området kommer hon in utan and. Den har troligtvis farit iväg med någon ström och vi beslutar att hämta båten för att bärga den.

   Sprakande oktoberfärger i Östersjöns skärgård.
  Sprakande oktoberfärger i Östersjöns skärgård. FOTO: Mari Nälsén

  Det tar en stund att komma runt, det är svårnavigerat mellan grynnorna och motorn kan inte användas. Torbjörn Holgren får ro medan Roxane står fram i fören med nosen mot vinden.

  Tiken försvinner i vassen

  Framme vid skottplatsen syns ingenting till, men i vassen en bit bort ger Torbjörn Holmgren kommando att hunden ska hoppa i och söka. Hon försvinner in i vassen och kommer ut med fågeln. Den hade bara flutit lite längre bort med strömmen.

   Torbjörn Holmgren har sjökort i mobilen för säkerhets skull. Utanför farleden är kusten full av klippor både ovan och under ytan.
  Torbjörn Holmgren har sjökort i mobilen för säkerhets skull. Utanför farleden är kusten full av klippor både ovan och under ytan. FOTO: Mari Nälsén

  En lyckad jaktmorgon är över. Anden ger Torbjörn Holmgren och hans fru en middag, förutom jaktupplevelsen tillsammans med hunden.

  – Det brukar kunna bli några fler men i dag fick vi ju ägna oss åt eftersök.

   Vattensök och -apportering hör till vid tollingjakt. Tollaren har till och med simhud mellan tårna för att kunna utföra sitt arbete. Roxane, 10 år, sökte rätt på anden i vassen.
  Vattensök och -apportering hör till vid tollingjakt. Tollaren har till och med simhud mellan tårna för att kunna utföra sitt arbete. Roxane, 10 år, sökte rätt på anden i vassen. FOTO: Mari Nälsén

  Så funkar tolling

  Tolling går ut på att locka in änder inom skotthåll genom att en liten röd hund leker i strandkanten. Den hoppande hunden väcker ändernas nyfikenhet och de simmar närmare för att se vad som står på. På stranden sitter jägaren och när änderna är tillräckligt nära kallas hunden in och jägaren kan skjuta änderna. Efter skottet skickas hunden ut för att apportera änderna.

  Att änderna blir intresserade och simmar mot hunden tros bero på att de tror att hunden är en räv, det vill säga ett hot mot deras ägg.

  Det här jaktsättet har gamla anor och bedrevs framför allt i Kanadas kustland redan under 1600-talet. Även i Europa har tolling bedrivits till och från.

  Källa: Jägareförbundet och Svenska kennelklubben

  Tollare

  Nova scotia duck tolling retriever är av retrieverras, men det som skiljer den från de övriga raserna i gruppen är att den inte bara arbetar efter skott utan även före.

  Den är den minsta av retrieverraserna och röd till färgen, med eller utan vita tecken.

  Till Sverige kom tollaren under 1980-talet. Det är en mångsidig hund som vill arbeta och används till många olika hundsporter förutom till jakt.

  Källa: Svenska jägareförbundet och Svenska kennelklubben

  Relaterade artiklar

  Till toppen