Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2019

  Ygeman hoppas på gemensamma it-system

  Regeringen ger flera myndigheter i uppdrag att ta fram gemensamma it-system för myndigheter, kommuner och regioner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

   Myndigheter, kommuner och regioner ska få gemensamma it-system. Arkivbild.
  Myndigheter, kommuner och regioner ska få gemensamma it-system. Arkivbild. FOTO: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

  – Det här kan spara flera miljarder av skattebetalarnas pengar, som i stället kan läggas på välfärden, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till radion.

  Det handlar delvis om att ta fram gemensamma system, men även om att information om personer och företag, så kallad grunddata, ska vara enhetlig och kunna skickas mellan de olika myndigheterna.

  – Som jordbruksföretagare kanske du behöver skriva in dina företagsuppgifter vid tio till tjugo olika tillfällen när du är i kontakt med olika myndigheter. Genom att skapa en gemensam struktur för grunddata så finns informationen på ett ställe och myndigheten kan hämta grunddatan därifrån i stället för att ställa frågan till dig, säger Ygeman.

  Nästa år ska arbetet med att genomföra de gemensamma lösningarna påbörjas, men det kommer att ta tid innan it-lösningarna är på plats.

  LÄS MER: Jordbruksverket går till botten med it-problemenLÄS MER: It-konsulterna vinnare på Jordbruksverkets stödkaos

  Relaterade artiklar

  Till toppen