Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2019

  Än tröskas det i Västerbotten

  Spannmålsskörden 2019 går nu mot sitt slut. Kvar är några hundratal hektar korn i Umeåtrakten som ska tas i dagarna. Om vädret tillåter.

   Erik Bäckström i Stöcke i Västerbotten är ute med tröskan.
  Erik Bäckström i Stöcke i Västerbotten är ute med tröskan. FOTO: Privat

  På de flesta håll i landet är skördesäsongen 2019 redan historia. Men det finns undantag som ännu inte är klara. Ett är västerbottniska Stöcke där dåligt väder under oktober med två snöfall och regn hindrat tröskorna från att rulla ut.

  – I torsdags hade vi ett par hundra hektar otröskade men det har blåst kornvind och är plus åtta grader nu så det torkar upp. Jag tror att vissa kommer att köra hela natten för att bli klara, sa Erik Bäckström, själv lantbrukare med maskinstation i Stöcke, till ATL på fredagen.

  Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson är ansvarig för Lantmännens mobila tork i Degernäs som står på hans gård.

  Han säger att skördeperioden blivit rejält utdragen i år till följd av det dåliga vädret. Något som märks inte minst när grödan ska torkas.

  – I går var det så pass väder att det gick att tröska och då det kom in kanske 50 ton korn. Jag kunde inte se några större kvalitetsbrister annat än att det är fuktigt. Vattenhalten låg på 20–25 procent och då det tar lång tid att torka, säger Nils Gunnar Mattson.

   Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson och Lantmännens regionchef Hans Westbom vid den mobila torken som står uppställd på Nils Gunnar Mattssons gård i Degerberga i Västerbotten.
  Lantbrukaren Nils Gunnar Mattsson och Lantmännens regionchef Hans Westbom vid den mobila torken som står uppställd på Nils Gunnar Mattssons gård i Degerberga i Västerbotten. FOTO: Anders Kristensson

  Torken i Degernäs kommer att hålla öppet så länge det finns fullgod vara att torka, enligt Hans Westbom, regionchef på Lantmännen i Västerbotten.

  – Vi är inne i slutskedet nu och håller i alla fall öppet veckan ut. Sedan får vi se. Vi är ganska flexibla och har en kommunikation med medlemmarna, säger han.

  Men det börjar dra ihop sig. Väderprognoserna har varnat för mer regn i helgen och kyla i nästa vecka.

  – Jag var i kontakt med två lantbrukare i går som hade mellan 50 och 70 hektar korn vardera att tröska. Det borde betyda att det kommer in 175–200 ton till torken om det går om det ska, säger Hans Westbom.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen