Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 maj

  Alvestabonden om försvunna kvigorna

  Alvesta

  Natten till tisdag skrämdes en grupp kvigor utanför Alvesta så mycket att de forcerade tre stängsel och sprang över en halv mil. Fortfarande fattas två djur.

  – Om det är varg, då blir man både förbannad och orolig, säger Joachim Aaby-Ericsson på Dansjö gård till ATL.

   Kvigor i Alvestas villakvarter. Foto: Privat
  Kvigor i Alvestas villakvarter. Foto: Privat

  I tisdags blev Joachim Aaby-Ericsson uppringd av en förälder i ett av barnens klass. Familjen hade besök i trädgården av några av Dansjö gårds över 1000 djur.

  – Där låg en hel drös med kvigor, berättar Joachim Aaby-Ericsson.

  Andra hade tagit sig till ännu längre. Några blev fångade på mobilfilm längs Mäster Espings väg i centrala Alvesta, över en halv mil från hagen.

  – De har passerat byn Lekaryd, passerat en järnväg och sprungit under väg 25 mot Växjö. Så de har löpt på bra, säger Joachim Aaby-Ericsson.

  Lokala kändisar

  Historien om de förrymda kvigorna har i veckan blivit en följetång i både sociala medier och i Smålandsposten, som var först med att berätta om händelserna. Men bakom de exotiska inslagen i stadsbilden finns en allvarligare historia för Joachim Aaby-Ericsson, som driver den gamla sätesgården Dansjö tillsammans med sin fru, sin pappa och åtta anställda.

  Misstänker varg

  Dels har det tagit mycket tid och kraft att fånga in djuren mitt i vårbruket, berättar Joachim Aaby-Ericsson. Men det finns också en oro på gården om att det var en varg som skrämde de 17 förstagångsbetarna. Under flykten forcerade de både ett taggtrådsstängsel och ett brädstaket i den speciella hage som Dansjö gård byggt just för unga djur. Dessutom rev kvigorna ner ytterligare en hage under flykten.

  – Att det sticker djur, det händer, men inte på det här viset. Så rädda brukar inte våra djur bli, säger Joachim Aaby-Ericsson.

  Tvivlar på annat vilt

  Joachim Aaby-Ericsson utesluter visserligen inte annat vilt, som rådjur eller älg, men han säger att han tvivlar på det.

  – Det är samma mönster som andra som haft varg, att djuren blir så oerhört skrämda, säger Joachim Aaby-Ericsson.

   Alla kvigor utom två har kommit tillbaka till hagen. Foto: Privat
  Alla kvigor utom två har kommit tillbaka till hagen. Foto: Privat

  Två kvigor saknas fortfarande

  Av de 17 djuren saknas fortfarande två. Men när det gäller dem är Joachim Aaby-Ericsson inte speciellt orolig.

  – Jag tror att de bara står och trycker någonstans. Om de inte gått ner sig, eller omkommit på annat sätt. Men det är torra marker, säger Joachim Aaby-Ericsson.

  LÄS OCKSÅ: Vargattackerna på Molstaberg: Detta har häntLÄS OCKSÅ: Molstabergs stängsel godkändaLÄS OCKSÅ: Pengarna räcker inte till rovdjursstängselLÄS OCKSÅ: Nytt däggdjur kan ha liftat in i Sverige

  Till toppen