Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 oktober 2016

  Allt tuffare för mjölkgårdar i norr

  En genomsnittlig mjölkgård i norrland skulle förlora 100 000 kronor per år på kilometerskatten, enligt Norrmejerier och LRF.

  FOTO: Norrmejerier, Jan Lindmark

  Enligt Henrik Wahlberg, ordförande för Norrmejerier, är kilometerskatten ytterligare ett dråpslag mot mjölkbönderna.

  – Vi kör och levererar på stora avstånd, det är halva Sverige vi pratar om. Vi har alltid haft avstånden emot oss, och kämpar med att klara oss konkurrensmässigt jämfört med resten av landet och utlandet, säger han i ett pressmeddelande.

  Kostnadsökning för transporter

  Norrmejerier hämtar mjölk från 400 mjölkbönder i Norrbotten, Västerbotten, delar av Västernorrland och Jämtland på en yta som motsvarar halva Sverige. Enligt Norrmejerier innebär kilometerskatten en kostnadsökning på minst 20 miljoner kronor om året i in- och uttransporter för mjölk till mejeriet, en kostnadsökning på 100 000 kronor per år med kilometerskatten för en genomsnittsgård på 60-70 mjölkkor i norra Sverige.

  Uträkningen utgår från att varje liter mjölk kommer att kosta 10 öre per kilo. Men enligt LRF tillkommer ytterligare 7 öre per kilo mjölk för transportkostnader utöver de som nämnts.

  Det kan betyda att mjölkböndernas marginaler sjunker igen i ett läge där mjölkpriserna sakta kryper uppåt.

  Kontraproduktiv och nedslående

  – Det är väldigt kontraproduktivt och nedslående, säger Henrik Wahlberg och tillägger att det är skillnad på att vara mjölkbonde i Skåne och exempelvis Västerbotten.

  Utredningens förslag till kilometerskatt är klar i december. Först när förslaget är skarpt kan resonemanget om att undanta vissa Norrlandsregioner på grund av extremt långa avstånd bli aktuellt.

  Till toppen