Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 september 2019

  Allt sålt - utom en stationär tröska

  Drygt 50 traktorer och 65 pallar med delar hittade nya hem när Göran Boson auktionerade ut sin samling av veterantraktorer. Och känslorna efteråt är blandade:

  – Jag har fällt en hel del tårar, men vi kom över den summa vi föresatt oss, säger han.

   Igår auktionerade Göran Boson ut sina veterantraktorer efter att ha samlat i 40 år. Bland annat en Lantz -25 med tändkulemotor från 1940.
  Igår auktionerade Göran Boson ut sina veterantraktorer efter att ha samlat i 40 år. Bland annat en Lantz -25 med tändkulemotor från 1940. FOTO: Privat

  – Av de som varit här har vi fått omdömet att det inte finns något finare i Sverige.

  Det säger Göran Boson, Laröd, som under 40 år byggt upp sin samling med veterantraktorer och lantbruksmaskiner. Men det är inte bara en samling maskinerna, han har också skapat olika miljöer i olika rum, ett café i 50-tals stil, en verkstad med mera till ett helt museum.

   Epa-traktorerna väckte stort intresse. Här en Wuco bensinare från 1940-talet.
  Epa-traktorerna väckte stort intresse. Här en Wuco bensinare från 1940-talet. FOTO: Privat

  Svårt beslut

  Men i februari i år bestämde han sig för att det var dags att sälja hela samlingen.

  – Det var ett oerhört svårt beslut att ringa auktionsfirman. Telefonen stod en halvmeter bort, men det kändes som det tog ett år att ta sig dit, och efter samtalet blev det många tårar, säger han.

   Internationals Epa-traktor från 1926, möjligen den enda i sitt slag, värderades till 15 000 kronor men klubbades för avsevärt mer.
  Internationals Epa-traktor från 1926, möjligen den enda i sitt slag, värderades till 15 000 kronor men klubbades för avsevärt mer. FOTO: Privat

  Han är fortfarande märkbart rörd när han pratar med ATL dagen efter auktionen, och rösten stockar sig när en av köparna kör upp på gårdsplan för att hämta en liten Oliver.

  – Men åldern har sprungit i fatt mig, jag är snart 80, och jag gläds med de som fått traktorerna, säger han.

   Mc Cormick-Deerings gengastraktor 10-20 från 1939 var värderad till 50 000 kronor men gick för 90 000.
  Mc Cormick-Deerings gengastraktor 10-20 från 1939 var värderad till 50 000 kronor men gick för 90 000. FOTO: Privat

  Allt sålt

  Och allt som var utannonserat blev sålt, drygt 50 traktorer och 65 pallar med delar, förutom en stationär tröska från 1942.

  – Vi får tacka för fint väder. De har lovat regn hela vecka och vi hade mobiliserat folk, så vi var oroliga. Men det blev en drömdag med mycket folk.

  Göran Boson vill inte gå in på några summor, men säger att auktionen totalt drog in mer än vad de siktat på i förväg. Och några av objekten väckte extra stort intresse:

  – Många var intresserade av mina Epa-traktorer. En Wuco från 40-talet och en International från 1926, troligen det enda exemplaret. Internationalen var värderad till 15 000 kronor men stack i väg rejält, och det gjorde också en Field Marshall. En gengastraktor, värderad till 50 000 kronor, gick för 90 000 kronor, berättar han.

  BM till underpris

  – Men jag är lite besviken på priset på mina två BM med tändkulemotor, en 20 och en 25:a, de var fina men gick till underpris.

  Bara två av traktorerna, bland annat en Porsche, såldes utomlands, resten hamnade i Sverige. Och helt tomt blir det inte hos Göran Boson heller:

  – Jag behåller sex till åtta traktorer, bland annat en Boxer, en Porsche och en Victor, avslutar han.

   En fin Munktell -25 1937 med tändkulemotor gick för underpris, enligt Göran Boson.
  En fin Munktell -25 1937 med tändkulemotor gick för underpris, enligt Göran Boson. FOTO: Privat
   En liten Oliver -25 från 1939 med fotogenmotor fick nytt hem.
  En liten Oliver -25 från 1939 med fotogenmotor fick nytt hem. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen