Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2017

  Allt fler väljer grönt på tallriken

  Försäljningen av vegetariska produkter ökar starkt. Frysta vegetariska rätter har ökat med 20 procent under året och de färska vegetariska alternativen ökade med 52 procent, visar siffror från Svensk Dagligvaruhandel.

  FOTO: Tomas Södergren

  Försäljningsprognosen för dagligvaruhandeln hittills under året visar på en ökning om 2,5 procent i löpande priser och 0,5 procent i volym. Hittills i år är prisöknings­takten 2,1 procent, vilket ligger i linje med Handelns utredningsinstituts, HUI:s, prognos om 2,0 procent, visar Svensk Dagligvaruhandels kvartalsrapport.

  Tillväxten i volym är dock svagare än beräknat och uppgår till 0,1 procent. Men i och med att årets decembermånad innehåller fler helgdagar hoppas dagligvaruhandeln att den viktiga julhandeln ska lyfta försäljningsvolymen.

  Kaffet driver på

  Livsmedelspriserna steg med 2,4 procent under det tredje kvartalet. Den största prisökningen stod kaffe, te och kakao för: 12,5 procent under kvartalet, en följd av torka och lägre produktion i Sydamerika. Därefter följde oljor och fetter samt fisk med en prisökningstakt om 10,3 procent respektive 5,3 procent. Däremot skedde en liten prissänkning för grönsaker med 0,1 procent.

  Handelns utredningsinstitut, HUI, räknar med att prisökningen i dagligvaruhandeln kommer att landa på 2,0 procent för helåret 2017.

  Vegoväxt

  Statistik från Nielsen Data visar att försäljningen av frysta vegetariska produkter i år har vuxit med 20 procent och att de färska vegetariska alternativen ökade med hela 52 procent.

  – Med de nya försäljningssiffrorna kan vi slå fast att den vegetariska trenden inte bara är ett önskat beteende hos konsumenter, utan att de faktiskt också handlar vegetariska livsmedel i högre utsträckning, säger Karin Brynell, VD för Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Ekologiska plogpinnar – en lysande affärsidéLÄS OCKSÅ: Eko-import stiger kraftigtLÄS OCKSÅ: Mystiska lådan som blivit djurens skräck

  Relaterade artiklar

  Till toppen