Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 februari

  Allt fler skitiga djur till slakterierna

  Just nu kommer fler smutsiga nöt än vanligt in till slakterierna, och problemet har kommit tidigare än vanligt. Redan vid årsskiftet började en ökning ses hos slakterierna.

   Arkivbild på smutsig ko som mjölkas. Antalet smutsiga djur son skickas till slakt till är fler än normalt. Och problemen började också tidigare än vad det brukar.
  Arkivbild på smutsig ko som mjölkas. Antalet smutsiga djur son skickas till slakt till är fler än normalt. Och problemen började också tidigare än vad det brukar. FOTO: Mostphotos

  I mars i fjol slog slakterierna larm. Problemet med kraftigt smutsiga nötdjur var så stort att KLS Ugglarp var tvungen att gå ut med en uppmaning till sina leverantörer att bara skicka rena djur. Vid årsskiftet i år började slakteriet åter märka att antalet skitiga nöt som skickades till slakt ökade.

  – Normalt brukar det dröja till februari, säger inköpschef Paul Robertson.

  Nu är antalet smutsiga djur som skickas till slakt fler än normalt.

  – Men det är inte extremt.

  Bolaget började genast informera sina leverantörer om problemet. Och det har gett resultat. Allt fler har nu börjat klippa sina djur innan de skickas till slakt, säger Paul Robertsson. Orsaken till att fler smutsiga djur kommer in kan han dock inte säga säkert.

  – Det kan bero på att vissa stallat in sina djur tidigare på grund av foderbrist. Eller att de går ute längre i blötan. Det finns halm att strö med, men den är ju dyrare än normalt vilket också kan spela in.

  Strö på foderbordet

  På Skövde slakteri har man också märkt att antalet smutsiga djur ökar.

  – Men hittills är det inte så många som i fjol, säger inköparen Hans Löfdahl.

  Han tror att konsekvenserna av sommarens torka är den stora orsaken och att mer strö än vanligt gått till foder.

  Att antalet smutsiga djur inte skenat iväg tror Hans Löfdahl till stor del beror på fjolårets informationsarbete. Men också de avdrag på upp till 2 000 kronor per djur som sker om man levererar djur som inte är rena. En summa som kan avgöra om uppfödningen gått med vinst eller inte:

  – Ett år som detta är nog alla rädda om marginalen.

  Titta på hela djuret

  På HK Scan har man inte gjort någon mätning om antalet nedsmutsade djur som skickas till slakt har ökat.

  – Om det skulle vara så kan det bero på att djuren gick ute länge i höstas. Samt på begränsad strötillgång, skriver inköpschefen Jakob Danielsson i ett mejl till ATL.

  Företaget jobbar för att hålla nere antalet smutsiga djur till slakt.

  – Vi gör förebyggande gårdsbesök, bloggar skriver rådgivningsbrev med info och tips.

  Jakob Danielsson menar också att få nötproducenter tänker på att smuts på has- och benpartiet kan vara minst lika dåligt ur slakthygienssynpunkt som gödselkokor under magen eller på skinkorna.

  Avdrag för smutsiga djur:

  Kategori 1: Måttligt förorenade djur – 600 kronor

  Kategori 2: Kraftigt förorenade djur – 1 000 kronor

  Kategori 3: Mycket kraftigt förorenade djur – 2 000 kronor

  Siffrorna är branschstandard

  Källa: Skövde slakteri

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen