Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 april 2019

  Majs ersätter vall efter torksommaren

  Försäljningen av majsutsäde har ökat närmare 30 procent i år. Bakgrunden är de dåliga vallarna efter sommarens torka. I år är det många lantbrukare som inte vågar chansa.

   Andreas Fredriksson driver maskinstationen Farmac på Öland.
  Andreas Fredriksson driver maskinstationen Farmac på Öland. FOTO: Privat

  Majs klarar generellt sett torka bättre än vall och arealerna med majs fortsätter att öka i södra delen av landet. Därför ökar också utsädesförsäljningen.

  – Försäljningsstatistiken är ännu inte klar, men jag skulle uppskatta att vi sålt närmare 30 procent mer majsutsäde hittills i år, säger Lars Carlsson, växtodlingssäljare på Svenska Foder i Kalmartrakten.

  Vill gardera sig mot torka

  Bakgrunden till det ökade intresset för majs handlar om att gardera sig mot ännu en torrsommar, men också på osäkerhet kring avkastningen från årets vall som i många fall inte återhämtat sig.

  – Det har varit svårt med etableringen av den insådd som gjordes i höstas. Många har redan utökat sin areal av majs och visar det sig att det inte kommit någon gröda på vallen i maj blir nog majs ett ännu intressantare alternativ, säger Thomas Jerning, produktionsrådgivare på Växa i Kalmar.

  Andreas Fredriksson äger maskinstationen Farmac på Öland och har märkt av det ökade intresset för majs.

  – I vanliga fall har jag kring 1 100 hektar majs uppbokat. I år har bokningarna ökat till 1 350 hektar men jag har tagit hem utsäde för ytterligare 200 hektar eftersom jag räknar med att majsarealen kommer att öka ytterligare i vår, säger han.

  Ingen stor förstaskörd

  Maskinstationen har sått in en del luckor under veckan, i vallar som påverkats av torkan. Det kommer inte att bli någon förstaskörd att tala om i luckorna men förhoppningsvis kommer det att bli bättre i andra och tredjeskörden när gräset hunnit etablera sig.

  – På de sämsta vallarna har en del av våra kunder bestämt sig för att plöja upp och så majs i stället, säger Andreas Fredriksson.

  När det gäller de vallar som ändå ser lite halvbra ut är det många lantbrukare som vill släppa fram maskinstationen.

  – 10-15 maj tar vi dem, hackar och balar. Det kommer att vara kanske 30-40 procent av en normal förstaskörd. Sedan sätter vi plogen i backen och sår majs, säger Andreas Fredriksson.

  Krävs regn

  Han pekar på risken att förstavallen redan tagit all den fukt som fanns i jorden och att det krävs regn för att sådden ska lyckas.

  – Visst, det är en chansning, men går den hem har du fått 30-40 procent av en vallskörd plus en hel majsskörd i år, säger Andreas Fredriksson.

  Totalskörd majs i Sverige, exklusive biosubstrat

  2016: 191 600 ton, 15 740 hektar

  2017: 188 200 ton, 16 800 hektar

  2018: 133 300 ton, 17 170 hektar

  Källa: SCB

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen