Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juni 2017

  Allt fler satsande djurbönder slår larm

  Djurbönder som sökt tillstånd för att utöka produktionen vittnar om stora problem. Nu har LRF Mjölk dragit i gång ett projekt för att få en helhetsbild av det allvarliga läget.

   Lisa Ehde betonar att Sverige behöver flera stora företag som producerar mat.
  Lisa Ehde betonar att Sverige behöver flera stora företag som producerar mat. FOTO: LRF Mjölk

  Storleksrationaliseringen går snabbt på animaliesidan och många företag står inför beslut att expandera eller lägga ner. Men enligt LRF är det en betydande andel lantbrukare som drar sig för att utöka över det antal djur där det krävs tillstånd från länsstyrelsen. Därför finns det till exempel relativt många mjölkbesättningar med just 399 mjölkkor eftersom gränsen för tillståndspliktig verksamhet ligger på 400 djur.

  – Om vi menar allvar med livsmedelstrategin och att vi ska öka matproduktion i Sverige kommer vi behöva fler stora företag. Men det här är en tydlig flaskhals, säger Lisa Ehde expert på miljöfrågor på LRF Mjölk som leder projektet kring tillståndspliktiga gårdar.

  Frustrerade lantbrukare

  Den senaste tiden har LRF fått allt fler signaler från frustrerade lantbrukare om att tillståndsprocessen inte fungerar som den ska.

  – Man upplever att processen är rättsosäker, oförutsägbar och tar väldigt långt tid, säger Lisa Ehde.

  I snitt tar det mellan 3 år och 4 år för lantbrukare att få ett tillstånd, enligt LRF. Eftersom processen tar så långt tid kan omständigheterna som rådde när man tog beslutet att bygga ut ha hunnit förändrats när tillståndet väl ges och det kanske inte är möjligt att bygga ut längre.

  Sätts under lupp

  På grund av larmrapporterna drar nu LRF Mjölk igång en kartläggning med hjälp av hushållningssällskapet där tillståndsprocessen för samtliga mjölkgårdar som fått tillstånd de senaste fem åren, sätts under lupp. Eventuellt kommer även andra produktionsgrenar på animaliesidan tas med i granskningen.

  – Genom att analysera resultatet hoppas vi få fram vilka de största knutarna är och hur vi kan arbeta för att förbättra situationen, säger hon.

  LÄS MER: 78 miljoner ska öka produktionenLÄS MER: Regeringen kritiseras för livsmedelsstrateginLÄS MER: Prisade mjölkproducenter bygger utLÄS MER: Frustrerat läge för svenska lammproducenter

  Relaterade artiklar

  Till toppen