Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari 2019

  Svartslakten ökar när fodret tryter

  Efter förra sommarens torka ökade slakten totalt sett förra året. Nu ser Livsmedelsverket tecken på att även svartslakten har ökat. Orsaken tros vara foderbrist i kombination med långa slaktköer.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  ATL har tidigare rapporterat om hur slakten ökade i alla produktionsgrenar 2018. Enligt Livsmedelsverket har även den illegala slakten ökat.

  – Vi har fått in fler anmälningar och det är någonting som vi tror kan kopplas till den heta sommaren då många hade problem med att utfordra sina djur, säger statsinspektör Louise Nyholm vid Livsmedelsverket till Sveriges Radio.

  ”Kulmen inte nådd”

  Dessutom misstänker Livsmedelverket att runt ett par procent av allt kött på marknaden inte är kontrollerat på ett korrekt sätt – något som en undersökning som myndigheten gjorde för några år sedan visade. En siffra som nu riskerar att stiga i takt med att desperationen växer hos enskilda djurägare.

  – Kulmen är inte nådd än – vi tror att det kanske handlar om den närmaste månaden då fodret verkligen är slut och köerna till slakteriet är långa, säger Louise Nyholm.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen