Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 februari

  Allt är sålt från Hälsingestintans konkursbo

  Hälsingestintan gick i konkurs i maj 2019. Nu är allt från konkursboet sålt, för totalt 6,6 miljoner kronor – men det blir ändå troligen inga pengar till bönderna.

   Försäljningarna från konkursboet har inbringat totalt 6,6 miljoner kronor.
  Försäljningarna från konkursboet har inbringat totalt 6,6 miljoner kronor. FOTO: Hälsingestintan

  ATL har tidigare berättat att konkursförvaltaren Mikael Kubu på Ackordscentralen i Stockholm har försökt sälja det konkursade mobila slakteriet Hälsingestintans fastighet, utrustning och inventarier. Nu kan ATL berätta att allt är sålt. Det bekräftar Anders Martens som, utöver konkursförvaltaren, är en av ärendets två handläggare på Ackordscentralen.

  Försäljningarna har inbringat totalt 6,6 miljoner kronor. I balansrapporten per den sista december 2019 värderades anläggningstillgångarna till totalt knappt 10,8 miljoner kronor. Men de som köper från konkursbon räknar i princip alltid med att köpa till priser som understiger tidigare uppskattade värden, enligt Anders Martens.

  De tiotalet bönder som inte hann få betalt för sina leveranser före konkursen får dock troligen inte ta del av intäkterna, bedömer Anders Martens. Det rör sig om från 100 000 upp till 1 miljon kronor i uteblivna betalningar, som totalt uppgår till 6 miljoner kronor.

  Försäljningsintäkterna tillfaller i stället främst Nordea och dess dotterbolag Nordea Finans. De ägde nämligen i praktiken de fastigheter och maskiner som sedan leasades, alternativt såldes ut på avbetalningskontrakt, till Hälsingestintan.

  När banken och dess dotterbolag fått sina pengar ska dessutom konkurskostnader betalas.

  – Som det ser ut nu är det fortsatt ingen av bönderna som kommer att få ut någonting, säger Anders Martens till ATL.

  Såldes för 2,4 miljoner

  ATL kan nu även berätta vad de olika delarna såldes för.

  Det mobila slakteriet gick för 2,4 miljoner kronor exklusive moms, enligt Anders Martens. Som ATL berättat var köparen i det fallet Wapnö Gård utanför Halmstad. Slakteridelen värderades i balansrapporten till hela drygt 12 miljoner kronor.

  Hälsingestintan ägde även en fastighet utanför Eskilstuna som såldes för 2,3 miljoner kronor till Gårdssällskapet Fastigheter AB, ett Stockholmsbolag verksamt inom slakteribranschen. Nordea har panträtt på hela fastigheten som har en tomtarea på knappt 6 000 kvadratmeter, eller drygt 0,6 hektar. Där finns flera byggnader, såsom ett styckeri och en villa där styckarna – som bland annat var hemmahörande i Polen och Rumänien – bodde när de jobbade åt företaget.

  Inventarier för 1,9 miljoner

  Ägarna till Gårdssällskapet Fastigheter AB äger även Gårdssällskapet AB som packar och levererar ekologiska köttlådor till stora delar av Sverige. I försäljningen ingick även olika inventarier, allt från maskiner till stolar, bord och ventilationssystem, och som såldes för totalt 1,9 miljoner kronor. Men de pengarna tillfaller också banken.

  Nu återstår det att eventuellt försöka driva in kvarvarande kundfodringar som uppstått både före och efter konkursen. Anders Martens och hans kollegor har särskilt intresserat sig för en person i det fallet, men de kan inte säga mer än så i nuläget.

  – I alla konkurser tittar man på var det finns pengar att dra in, och i det här fallet borde man kunna få tillbaka en del den vägen. Och det är ett ”case” som är mer intressant än andra, säger Anders Martens.

  Men även om det blir en framgång är det ändå tveksamt om det blir någon utdelning för oprioriterade fordringsägarna, bland annat bönderna, tillägger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen