Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juli

  Alla kålsorter drabbade av kålmal

  Angreppen från kålmalens larver ställer till stor skada i grödorna. Tillgång och kvaliteten på årets skörd av kålgrönsaker är osäker.

   Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen Alnarp.
  Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen Alnarp. FOTO: Privat

  I slutet av maj skedde en stor inflygning av kålmal över Sverige. En dryg månad senare har angreppen av malens larver drabbat alla kålsorter.

  Värst är läget för känsliga grödor som rucola, vitkål och grönkål där bladen ska säljas till konsument.

  – Bladen är fulla av hål efter små och stora larver men även blomkål och broccoli är angripna. Det är ett jättebekymmer eftersom ingen konsument vill ha gnagmärken eller larver i sin mat, säger Sara Ragnarsson, växtskyddsexpert frilandsgrönsaker på Växtskyddscentralen Alnarp.

   Rucolaodling.
  Rucolaodling. FOTO: Shutterstock/TT

  ”En jätteallvarlig situation”

  Larverna orsakar också skador som hämmar tillväxten i grödan och kan bli inkörsport till svampsjukdomar.

  I det här läget varnar Sara Ragnarsson för att det blir svårt att få fram produkter med tillräckligt hög kvalitet för att sälja i dagligvaruhandeln. Problemet är att odlarna har få möjligheter till bekämpning eftersom tillgången till bekämpningsmedel är begränsad.

  – Där blir det jättesvårt. Odlarna har redan använt de produkter som är godkända så nu kan vi bara vänta och se. Vi hoppas kunna skörda någonting innan kålmalslarverna tar över. Det är en jätteallvarlig situation, säger Sara Ragnarsson.

  Färre kålgrödor och sämre kvalitet

  Tillgången och kvaliteten på kålgrödorna i butik kommer att påverkas av insektsangreppen i sommar.

  – Hur allvarligt läget blir beror på hur väl odlarna lyckas med bekämpningen. Men också på hur tolerant handeln är och hur mycket skador på grönsakerna kunderna tål. Vid omfattande insektsangrepp brukar konsumenterna kunna vara medvetna om läget och tolerera mer skador, säger Sara Ragnarsson.

  Den stora inflygningen av kålmal i maj nådde hela Sverige och Norge men problemen med larver är absolut störst i nordvästra Skåne. En anledning antas vara väderleken, då Bjärehalvön och Kulla är skyddade lägen och att vädret där förblev gynnsamt. På andra håll regnade det och var kallt efter inflygningen vilket minskade insektsaktiviteten.

  Gör resistenstester

  Växtskyddscentralen arbetar som bäst med att samla in larver och göra resistenstester för att ta reda på vilka växtskyddsmedel medel som fungerar bäst i olika grödor. Det handlar också om att bygga bekämpningsstrategier för att problemen med resistens inte ska öka ytterligare.

  Vid den förra riktigt stora inflygningen av kålmal, 2016, visade det sig att effekterna av bekämpningsmedlen var begränsad eftersom malen redan var resistent när den kom.

  – Därför har vi varit på hugget nu när vi hittat stora mängder larver efter första generationens flygning. Nu testar vi dem för att se vilka produkter som har bäst effekt, säger Sara Ragnarsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen