Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 april

  Yogaövningar med landsbygdens pengar

  Landsbygdsprogrammet är en gudagåva för den som vill blanda bort korten. En sanning kan väljas efter det budskap man vill sända.

  Jag är av födsel och ohejdad, av mitt yrkesval rent av påhejad, vana en misstänksam typ. Så när regeringen och samarbetspartiet Centern i början av april gick ut med att de fattat beslut om att tillföra 417 miljoner kronor till Landsbygdsprogrammet i vårändringsbudgeten ringde det varningsklockor.

  Vårändringsbudgeten är en justering av höstbudgeten, och förra året beslutade EU att lägga en del av pandemipaketet på Landsbygdsprogrammet. Beslutet kom efter höstbudgeten, så jag undrade om det kunde vara så att det var de pengarna som nu presenterades som ett utslag av nationell generositet.

  Jag frågade och fick av landsbygdsministerns pressekreterare svaret att pengarna inte var kopplade till EU:s så kallade återhämtningspaket. Jag lät mig nöjas med det och skrev en kort text.

  Det skulle jag inte ha gjort. Som WWF och LRF påpekat, och som det står svart på vitt i vårändringsbudgeten, så är pengarna visst kopplade till återhämtningspaketet. Men de är det på ett sätt som gör att man med någotsånär gott samvete kan hävda att de inte är det. Liksom Annie Lööf i en TT-intervju kan hävda att det är en ”satsning”, när det i själva verket är en minskning av hur mycket Sverige lägger på programmet i år.

  Den sortens yogamästarböjningar av sanningen möjliggörs av hur Landsbygdsprogrammet finansieras. Den största delen kommer från EU. För att få de pengarna måste Sverige lägga till en del nationella medel, det kallas medfinansiering. Det finns en lägstanivå och en högstanivå på den nationella medfinansieringen och däremellan finns en för siffertrixare välsignad och för normalbegåvade (?) journalister förbannad marginal som gör att Landsbygdsprogrammet kan spelas som ett felstämt handklaver.

  Pandemipengarna från EU kommer inte med några krav på nationella pengar, men de har använts för att minska den svenska medfinansieringen utan att totalen på Landsbygdsprogrammet minskar i förhållande till vad som beslutades i höstbudgeten. Marginalen gör att det hade kunnat vara mer pengar, och mindre, och alla kan efter egen läggning hylla eller hata slutresultatet.

  Centern kan till och med tala om en satsning när de tillsammans med regeringen gör en budgetjustering som de, om de inte hade varit ett samarbetsparti, hade varit de första och högljuddaste att kritisera. Det vet vi, för de har gjort exakt det när de var i opposition.

  Nästa år får det svenska Landsbygdsprogrammet runt en miljard i pandemipengar. Dragspelandet lär inte vara över. Om det var så pandemipengarna var tänkta att användas är oklart, men osannolikt.

  Vad landsbygdsministern tror vet vi inte för hon har hittills inte kunnat ge någon telefonintervju till ATL om det.

  LÄS MER: EU-satsning blev blågul minskning

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen