Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 oktober 2019

  Studie: Alger i fodret kan minska utsläpp från kor

  En vetenskaplig studie visar nu att alger kan minska metanutsläppen hos mjölkkor med över 60 procent.

   Alger i fodret kan minska metanutsläppen från mjölkkor med över 60 procent, visar en amerikansk studie. Arkivbild.
  Alger i fodret kan minska metanutsläppen från mjölkkor med över 60 procent, visar en amerikansk studie. Arkivbild. FOTO: Marion Palm

  Det är fyra forskare vid University of California, Stanford och CSIRO i Australien som undersökt hur alger påverkar metanutsläppen från tolv Holsteinkor. Alla kor fick tre olika doser alger under tre olika 21-dagarsperioder – en procents algtillskott i förhållande till det organiska materialet i fodret, en halv procents tillskott och inget tillskott.

  ”Våra resultat visar att alger har potential att användas som fodertillsats”, skriver forskarna bakom studien.

  De tydligaste resultaten kom av den högre dosen, som minskade kornas metanutsläpp med 67,2 procent, jämfört med när de inte fick något tillskott alls. Den lägre dosen gav enligt studien en minskning på 26,4 procent.

  Producerade mer per kilo foder

  En annan effekt var att algerna också gjorde att korna åt mindre och därmed också producerade något mindre mjölk. Men av det de åt producerade de mer mjölk per kilo foder, enligt studien.

  En liten minskning i främst mjölkens proteinhalt noterades också.

  Sett till kilo foder (torrsubstans) minskade kornas metanutsläpp med 42,7 procent jämfört med den högre dosen alger och med 20,3 procent av den lägre. När forskarna i stället såg till utsläpp per liter producerad mjölk var minskningen 60,1 procent vid den högre dosen och 26,8 procent vid den lägre dosen.

  Undersöker inte långtidseffekter

  Enligt Rebecca Danielsson, som forskar på metanutsläpp från mjölkkor vid SLU, är studien intressant – inte minst med tanke på att alger är en naturprodukt, att det är den första vetenskapliga studie som gjorts på alger och att den gav så tydliga resultat.

  Men samtidigt har man sett i studier av andra preparat att de har en tydlig effekt i början, men att effekterna sedan avtar, berättar Rebecca Danielsson. Det har att göra med att mikroberna i vommen hos kon tycks anpassa sig efter tillskotten.

  – Det är extremt tydliga resultat, det måste man säga. Men studien är för kort för att det ska gå att se några långtidseffekter, säger Rebecca Danielsson till ATL.

  Studien är publicerad i Journal of Cleaner Production.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen