Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari 2018

  Älg trillade ner i gödselbrunn

  Räddningstjänsten i Aneby, Småland, fick rycka ut på söndagsmorgonen sedan en älg fallit ned i en gödselbrunn i Fagerhult.

   Bilden är en arkivbild.
  Bilden är en arkivbild. FOTO: Leif Gustavsson

  Det var arrendatorn på gården som upptäckte älgen, vilken troligen trillat under natten. Larmet till räddningstjänsten kom strax efter 8.00 på söndagsmorgonen. Markägare och jakträttsinnehavare kallades till platsen tillsammans med räddningstjänsten. Djuret var vid liv men man beslutade gemensamt att avliva det.

  – Att komma intill ett vilt djur som sparkar och enbart vill fly är väldigt farligt och man riskerar att bli sparkad, säger Jerker Sturedahl, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

  Handlar det däremot om tamboskap är de mer vana vid att bli hanterade av människor vilket gör det möjligt att lyfta upp djuren levande.

  – Att tamboskap, kor och kvigor faller ner, är inte så ovanligt, älgar är mer ovanligt men det är inte första gången det händer, säger han.

  Djuret lyftes upp med hjälp av en skotare och insatsen gick snabbt.

  – På landet är aldrig maskiner, markägare och jakträttsinnehavare långt bort så vi var bara på plats max en halvtimme, säger han.

  Läs också: ”Se hur Internet räddas ur gödselbrunn”

  Läs också: ”Nu ges dispens för gödselspridning”

  Läs också: ”Läckande gödselbrunn kan bli dyrt”

  Läs också: ”Simmande älg i gödselbrunn måste skjutas”

  Relaterade artiklar

  Till toppen