Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari 2017

  Äldre etiketter kan ge nya problem

  Kravet på 10 meters permanent bevuxen skyddszon har redan tagits bort för 15 växtskyddsmedel. Men dunkar med gamla etiketter kan ge växtodlare problem.

   Ida Björling.
  Ida Björling.

  Kemikalieinspektionen beslutade i höstas att det hårt kritiserade kravet på 10 meters bevuxna skyddszoner mot vattendrag slopas när nya växtskyddsmedel godkänns. Bakgrunden till beslutet är att ny forskning visar att de breda skyddszonerna generellt inte behövs i Sverige för att skydda vattendragen från läckage av medlen.

  För de 22 växtskyddsmedel som redan hade villkoret öppnades möjligheten för de produktansvariga företagen att lämna in en ansökan om villkorsändring. Hitintills har Kemikalieinspektionen beslutat om villkorsändring på 15 produkter.

  – Processen går snabbt, det är nästan med vändande post vi får besked, säger Mats Andersson affärsområdeschef på Bayer Crop Science som fått villkoret borttaget för företagets 6 växtskyddsmedel där kravet tidigare fanns.

  Riskerar åtal

  Men nu står odlare inför nästa bekymmer. Enligt lagstiftningen måste villkoren på etiketten följas. Om man inte följer produktens märkning riskerar man att bli åtalsanmäld. Eftersom beslutet överraskade företagen finns det mycket produkter både hos lantbrukare och hos återförsäljare med de gamla etiketterna.

  – Det innebär att nya villkor generellt inte kommer att gälla om inte tillverkarna själva tar initiativ till att märka om alla produkter, säger Mats Allmyr, miljöriskbedömare på Kemikalieinspektionen.

  Söker ny lösning

  Ida Björling på Svenskt Växtskydd, menar att det rent praktiskt skulle vara omöjligt för företagen att genomföra detta. Istället har branschföreningen lämnat in ett förslag till Kemikalieinspektionen för att försöka lösa frågan på ett annat sätt.

  – Vi försöker driva fram en pragmatisk lösning som enkelt ska göra det möjligt att använda en produkt med gammal etikett enligt de nya användningsområdena, säger hon.

  Skapar osäkerhet

  Hon pekar på att nuvarande situation skapar stor osäkerhet för hur lantbrukare ska agera i praktiken i år. Om man har en dunk med ny etikett och en med gammal etikett hemma blir frågan vilka villkor som egentligen gäller.

  – Vi hoppas att vi snabbt kan få till en lösning. Det här är en väldigt viktig fråga, säger hon.

  Vill se pragmatisk lösning

  Mats Allmyr på Kemikalieinspektionen påpekar att förslaget är intressant och att myndigheten nu ska ta ställning till det.

  – Vi tycker också att det är problematiskt om villkoren dröjer på grund av gamla etiketter och vi vill gärna hitta en pragmatisk lösning, säger han.

  Medel med ändrade villkor

  Alliance, Banjo Forte, BASF Forbel 750, Belvedere, Boxer, Chekker, Cymbal 45, Delaro SC 325, Folpan 500 SC, Gratil 75 WG, Proline EC 250, Safari 50 D, Sekator OD, Sencor SC 600 och Switch 62,5 WG.

  Källa: Kemikalieinspektionen

  LÄS OCKSÅ: Striktare regler för växtskyddsmedel

  Relaterade artiklar

  Till toppen