Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 december 2017

  Akut halmbrist – och priset skenar

  Halmbristen har förvärrats. Tillgången är obefintlig och priserna på de lass som ändå säljs ligger 50 procent över normalnivåer, även på sämre kvaliteter. Och kunderna är beredda att betala dyrt för långa transporter.

   En transport på 15 ton halm från till exempel Östergötland till Norrbotten med lastbil och släp kostar i nuläget omkring 20 000 kronor.
  En transport på 15 ton halm från till exempel Östergötland till Norrbotten med lastbil och släp kostar i nuläget omkring 20 000 kronor.

  – Jag har många som vill köpa men vi har inget att sälja. Utbudet är i stort sett lika med noll. Det finns kanske något parti liggande någonstans men för oss är marknaden i stort sett död, säger Krister Fridell, verksamhetsledare på Maskinringen Höglandet i Vetlanda.

  Ett vanligt år förmedlar bolaget kring 700 ton halm.

  Krister Fridell berättar att de gjorde sin senaste halmaffär för någon månad sedan. I normala fall brukar de köra upp till ett par – tre lass i veckan så här års.

  50 öre mer per kilo

  Det är svårt att hitta någon prisnotering just nu eftersom det knappast säljs någon halm alls, men den som vill köpa får nog minst betala 1,25–1,50 per kilot, enligt Krister Fridell.

  – Det är ett accepterat pris idag jämfört med 90 öre till en krona i fjol. Men man hör alla möjliga priser och jag har hört någon prata om ett par kronor kilot. Sedan finns det säker de som vill ha mer och får ut det också, säger han.

  Lasse Kuusiniemi på Kuusiniemi Gödning som förmedlar halm över hela Sverige, kan inte heller ange någon generell prisnivå.

  – Vi har lite halm kvar i södra Sverige. Priserna varierar och det svårt att säga en nivå men klart är att de ligger åtminstone 50 procent högre än i fjol. En sådan här säsong är kunderna också beredda att köpa lite sämre halm för det finns inte annat att få tag på, säger han.

  Väntelista

  Tuffast är det i norra Sverige.

  – Ringer du norrifrån kan vi sätta upp dig på väntelistan. Sedan finns det alltid någon som absolut vill ha och är beredda att betala för en transport från södra Mellansverige, säger Lasse Kuusiniemi.

  Han tar ett exempel: En transport på 15 ton halm från till exempel Östergötland till Norrbotten med lastbil och släp kostar i storleksordningen 20 000 kronor. Det betyder att priset för halmen landar på 1,35 kronor kilot för transporten plus kanske 1,50 för själva varan.

  Priset fortsätter stiga

  Lasse Kuusiniemi tror inte att tillgången på halm kommer att öka i någon omfattning som påverkar prisbilden i vinter.

  – Priset kommer i vart fall inte att sjunka och jag skulle inte bli förvånad om det fortsätter uppåt från den här nivån, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Regn höjde priset på halmLÄS OCKSÅ: Halmskörden bortom räddning i norrLÄS OCKSÅ: Byggtork på tröskan räddade spannmål

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen