Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 december 2018

  Bad om pengar med bild på fel bil

  Om ägaren till bilen får skadestånd i tingsrätten så får han betalt två gånger. På Facebook har djurrättsaktivister redan samlat in mer än vad ägaren begärt. Med hjälp av ett fotografi på en helt annan bil.

   På Facebook samlade djurrättsaktivisterna in mer pengar än de hade begärt för den skadade bilen. Men bilden ljuger. Foto: Skärmdump
  Bild 1/3 På Facebook samlade djurrättsaktivisterna in mer pengar än de hade begärt för den skadade bilen. Men bilden ljuger. Foto: Skärmdump FOTO: Börge Nilsson
   Fotot på den krossade vindrutan är en genrebild som TT använder för att illustrera nyheter om trafikolyckor. Foto: Skärmdump
  Bild 2/3 Fotot på den krossade vindrutan är en genrebild som TT använder för att illustrera nyheter om trafikolyckor. Foto: Skärmdump FOTO: Börge Nilsson
  Bild 3/3

  I samband med att djurrättsaktivister i slutet av sommaren angrep ett minkstall i Västra Götaland förstördes rutan på en av aktivisternas bilar.

  Den 2 oktober postar flera personer en insamling med rubriken ”Aktivists bil förstörd – Donera”.

  De skriver: ”Nyligen har en djurrättsaktivists bil blivit förstörd av djurplågare under en aktion. Händelsen är polisanmäld men polisen står på djurplågarens sida.”

  Att det handlar om de utsläppta minkarna framgår av kommentarer från personer som varit med.

  ”Eftersom bilen var försäkrad är det totalt 3 625 kr som behövs”, skriver djurrättsaktivisterna.

  På Facebook ser man att insamlingen gett 4 035 kronor. Och kanske ännu mer, eftersom det också finns ett swish-nummer som åtminstone någon säger sig ha använt.

  Genrebild

  I samband med insamlingen publiceras en dramatisk bild inifrån en bil med krossad vindruta.

  Men den bilden kommer inte från djurrättsaktionen. Det är en genrebild som nyhetsbyrån TT har publicerat i samband med olika nyheter om trafikolyckor. Fem dagar innan aktivisternas postning på Facebook illustrerade den en nyhet från SVT Småland om en trafikolycka i Växjö där en cyklist omkom.

  Insamlingen delades av en av landets mest profilerade djurrättsaktivister. Han åtalades 2014 för bland annat grovt olaga hot, skadegörelse och brott mot griftefrid när samma minkbönder attackerades som nu i augusti i år. Han dömdes då i hovrätten till fängelse i ett år och nio månader.

  Förnekar

  2016 försvarade han våldsanvändning vid djurrättsaktioner under ett föredrag på en internationell konferens i Luxemburg. Han har också trakasserat jägare under namnet Hunt Saboteurs Sweden.

  Han förnekar i ett mejl till ATL att han var på plats vid aktionen i augusti och skriver att han tror att aktivister i ett annat nätverk utförde aktionen mot minkgården.

  ATL har utan framgång sökt den person som startade insamlingen samt ägaren till den förstörda bilen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen