Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 november 2019

  Kommunens byggplaner på åkermark stoppas

  30 hektar åkermark skulle bebyggas med bostäder. Men nu har mark- och miljööverdomstolen definitivt satt stopp för Örebro kommuns planer.

   Arkivbild. 800 bostäder skulle byggas i Ormesta utanför Örebro. Men mark- och miljööverdomstolen har satt slutgiltigt stopp för det. Samtidigt har kommunen nu fått klartecken att bygga 1 200 bostäder på ett annat område utanför Örebro.
  Arkivbild. 800 bostäder skulle byggas i Ormesta utanför Örebro. Men mark- och miljööverdomstolen har satt slutgiltigt stopp för det. Samtidigt har kommunen nu fått klartecken att bygga 1 200 bostäder på ett annat område utanför Örebro. FOTO: Härje Rolfsson

  800 bostäder, en stor park och en förskola skulle byggas på 30 hektar åkermark i Ormesta i södra Örebro. Men 15 privatpersoner och elnätsbolaget Ellevio överklagade planerna till mark- och miljödomstolen.

  Kommunen gav sig dock inte utan ville ha prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

  – Vi har en översiktsplan som säger att det här är mark som ska användas för de här ändamålen, till bostäder. Det finns ett antal exempel där vi också har använt mark som kan uppfattas som jordbruksmark. Det här är ett närliggande område, sett till centrum, som gör att det är lämpligt för bebyggelse, sa Anders Hagström (KD), ordförande i byggnadsnämnden till NA.

  Men frågan ska inte tas upp i högsta instans. Det blir inget prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen, rapporterar SVT Örebro.

  Kommunen har dock inte gett upp hoppet om att det ska bli ett nytt bostadsområde där det är planerat.

  – Vi har fortfarande för avsikt att utveckla området. Det finns ett beslut i kommunfullmäktige om hur det här området ska utvecklas, och det följer vi. Det är klart vi måste lyssna på domstolen, men nu ska vi titta på hur vi ska gå vidare, säger Ullis Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro till SVT Örebro.

  Samtidigt står det klart att 1 200 bostäder ska byggas i Marieberg, annat område i Örebro.

  Per Willén, ordförande för LRF i Örebro län, menar att det ur jordbrukssynvinkel inte gör så mycket.

  – Visst handlar det om mark som brukas men den har redan bostadsområden på tre sidor och travbanan på den fjärde så det är relativt svårbrukat. Det gäller att välja sina strider, säger han till ATL.

  Han ska också ha samtal till veckan med ansvariga för kommunens byggplaner.

  – De ska få veta att det inte är värt arbetet att ta fram byggplaner för öppen jordbruksmark.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen