Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 mars 2018

  Äggen räcker i påsk

  Det råder högtryck i äggbranschen när de kring 70 miljoner ägg som äts i påsk ska ut i butik.

  – Vi jobbar och svettas men vi kommer att fixa det, säger Håkan Burlin, vd på Stjärnägg som står bakom drygt en tredjedel av den svenska äggmarknaden.

  FOTO: Börge Nilsson

  Påsken är en utmaning för äggbranschen då det går åt ungefär dubbelt så mycket ägg som en vanlig vecka.

  – Det är alltid lite nervöst att gå in i påsk för det är så stora volymer på kort tid. Vi levererar 18-19 miljoner ägg under två veckor vilket kanske är 50 procent mer än normalt, säger Håkan Persson, vd på Dava Food, tidigare Svenska Lantägg.

  Bolaget har en marknadsandel kring 20 procent.

  Från höna till hylla

  Det ställer hårda krav på planering för att logistiken ska fungera. Ute på anläggningarna finns just nu maximalt med höns som kan värpa. Inga ägg läggs på lager utan går direkt till packeriet. En normal vecka kan det bli hämtning två, tre gånger. Inför på påsk är det just-in-time som gäller med upphämtning varje dag inklusive helgerna.

  – Vi kör för fullt i packeriet för att hinna med. Normalt är det tvåskift. Nu tar vi in extrapersonal och kör helgen och ett par nätter i veckan, säger Håkan Persson.

  Dava Foods har också en produktfabrik dit en del ägg går, knäcks och säljs som ingrediens till livsmedelsindustrin eller hotell- och restaurang. Den andelen dras ned tillfälligt när påskborden ska dukas.

  På håret

  I Norrland dominerar företaget Pelle&Lisa, som för ett par år sedan tog över konkurrenten Norrlandsägg. Bolaget har en marknadsandel på 35 procent i Norrland. Nationellt ligger andelen på 4-5 procent.

  Liksom i övriga landet växer efterfrågan och Pelle Sallin, grundare och senior adviser, räknar med att leverera 1,7 miljoner ägg till påsk.

  – Vi har klarat av att få ut tillräckligt med ägg i butik varje år och jag tror att vi fixar det i år också, säger han men medger att det är tufft.

  Brist på ekoägg

  Efterfrågan i Norrland är större än utbudet. Det gäller framförallt ekologiska ägg men också volymvaran ägg från frigående höns inomhus. På ekosidan kan bolaget bara leverera 30 procent av det egentliga behovet. På den konventionella sidan kan marknaden snart vara i balans då det tillkommit nya anläggningar.

  Också hos Pelle&Lisa är det en kamp för att få ut alla ägg till butiksledet i påsk.

  – Vi dammsuger alla anläggningar på skärtorsdagens ägg för leverans på långfredag och sedan får vi ut de sista äggen på påskafton. Då blir det i praktiken kliniskt rent på ägg i alla hönshus och lador och det är väldigt snärjigt i slutet att ta vara på allt, säger Pelle Sallin.

  – Sedan är det tomt i lagren. Men det är ganska skönt eftersom det ju knappast är världens största efterfrågan på ägg veckan efter påsk.

  LÄS OCKSÅ: Svensk Fågel ger inte upp kampen om vaccinLÄS OCKSÅ: Frankrike förbjuder ägg från burhöns i livsmedelsaffärerLÄS OCKSÅ: Frustrerad bransch väntar på dioxinsvar

  Relaterade artiklar

  Till toppen