Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2019

  Laos drabbat av svinpesten

  Ett nytt utbrott av den afrikanska svinpesten har konstaterats i Bulgarien. Samtidigt fortsätter sjukdomen att breda ut sig i Asien. Nu har sjukdomen nått Laos.

   Laos med Thailand på sin västra sida och Vietnamn i öster och därifrån smittan nu tros ha spridit sig.
  Laos med Thailand på sin västra sida och Vietnamn i öster och därifrån smittan nu tros ha spridit sig. FOTO: Shutterstock/TT

  I Östeuropa har nu totalt 245 besättningar drabbats av den fruktade sjukdomen. Det senast konstaterade bulgariska fallet är i en besättning om 14 djur i Pleven-regionen, nära gränsen till Rumänien där sjukdomen är utbredd, skriver Landbrugsavisen.

  Nu kommer även rapporter om att sjukdomet nått Laos, beläget mellan Vietnam och Thailand. Utbrottet berör områden i den södra delen av landet. Enligt Landbrugsavisen har smittan spridits från Vietnam i öster in i Laos.

  Vietnamesiska grisproducenter är mycket hårt drabbade av utbrottet. Det uppges att 58 av 63 provinser i landet hittills har drabbats och man har slaktat ut minst 2,7 miljoner grisar i försöken att stoppa smittan.

  Utveckling för att få fram ett vaccin mot sjukdomen pågår i flera länder. Enligt den vietnamesiska lantbruksministern att forskare Vietnam National University of Agriculture är på god väg att få fram ett verksamt vaccin, skriver The Pig Site.

  Nästa asiatiska land att drabbas bedöms bli Thailand, som också har en stor grisproduktion.

  Relaterade artiklar

  Till toppen