Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2020

  Afrikansk svinpest i Tyskland oroar köttproducenter

  Tyskland har fått sitt första bekräftade fall av afrikansk svinpest, meddelar landets jordbruksminister Julia Klöckner vid en pressträff.

   I början på december 2019 monterades den sista biten vildsvinsstängsel mellan Tyskland och Danmark. När afrikansk svinpest nu har konstaterats i Tyskland riskerar även den danska grisindustrin att drabbas.
  I början på december 2019 monterades den sista biten vildsvinsstängsel mellan Tyskland och Danmark. När afrikansk svinpest nu har konstaterats i Tyskland riskerar även den danska grisindustrin att drabbas. FOTO: Claus Fisker/Scanpix denmark/TT

  Sjukdomen har inte påträffats hos några grisar utan hos ett vildsvin som hittats vid den tysk-polska gränsen. I närheten av där det smittade döda vildsvinet hittades har myndigheterna i delstaten Brandenburg nu byggt upp ett tolv mil långt elstängsel vid den polska gränsen, uppger Agrarheute. Även i den angränsande delstaten Sachsen har ett stängsel rests.

   På en presskonferens på torsdagsmorgonen bekräftade Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner att landet fått sitt första kända fall av afrikansk svinpest.
  På en presskonferens på torsdagsmorgonen bekräftade Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner att landet fått sitt första kända fall av afrikansk svinpest. FOTO: Kay Nietfeld/DPA/TT

  Priserna kan falla

  Nyheten att afrikansk svinpest nu finns i Tyskland riskerar att skapa panik på marknaden för fläskkött. Det säger Palle Jakobsen, analytiker vid danska Agrocom, till Ritzau Finans.

  – Det finns en möjlig risk att marknaden får panik under en period och att priserna faller, säger han.

  Fläskköttproducenten Danish Crown skrev på torsdagsmorgonen att nyheten kan få stora konsekvenser för den tyska exporten av fläskkött. Även danska grisproducenter kan komma att drabbas om priserna faller och stora köpare av danskt fläskkött och danska smågrisar, som i stor utsträckning säljs till Tyskland, inför restriktioner.

  – Det kan komma dithän, att om några av de stora importnationer som vi säljer fläskkött till inför restriktioner mot danskt och tyskt fläskkött, så kommer vi att utestängas från vissa marknader, säger Palle Jakobsen vidare.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen