Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juni 2019

  Även Nordkorea drabbat av afrikansk svinpest

  Kinas grisbönder har drabbats hårt av afrikansk svinpest. Nu har virussjukdomen spritt österut till grannlandet Nordkorea, där 77 grisar dött i sjukdomen på ett kollektivjordbruk i Chagangprovinsen.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Uppgifterna kommer från en rapport från Nordkoreas jordbruksdepartement till Världsorganisationen för djurhälsa (OIE), uppger Bloomberg. Ytterligare 22 grisar har avlivats i ett försök att stoppa spridningen av smittan.

  Årets skörd i Nordkorea rapporteras vara den sämsta skörden på över ett årtionde, vilket lett till att drygt tio miljoner nordkoreaner inte vet om de kommer att ha tillräckligt med mat för att klara sig fram till nästa skörd, uppger Reuters. Rädslan för att virussjukdomen ska förvärra ett redan ansträngt läge för landets livsmedelsförsörjning är därför stor.

   Nordkoreas högste ledare Kim Jong-un fångad på bild under förhandlingar med Ryssland i slutet på april.
  Nordkoreas högste ledare Kim Jong-un fångad på bild under förhandlingar med Ryssland i slutet på april. FOTO: Dmitry Azarov/POLARIS/TT

  Även i Sydkorea är fruktan stor, för att smittan ska sprida sig söderut. Blodprov på 340 sydkoreanska grisfarmar längs gränsen mot Nordkorea har än så länge visat negativt och ett stort antal staket och fällor har satts upp runt gårdarna för att hindra att smittade vildsvin ska komma i kontakt med besättningarna, skriver Japan Times. Sydkoreanska myndigheter klagar dock på att deras motsvarigheter i norr inte hörsammat deras vädjan om samarbete för att hindra afrikansk svinpest från att sprida sig över gränsen mellan länderna.

  Den sydkoreanska grisuppfödningsindustrin består av över 6 300 grisgårdar med mer än elva miljoner grisar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen