Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli

  Afrikansk svinpest följde med i bagaget

  För första gången har kött som är infekterat med afrikansk svinpest upptäckts i Storbritannien. Upptäckten gjordes vid en genomgång av prover från 300 kilo kött- och mejerivaror som beslagtagits av passagerare som anlände till Nordirland under juni månad.

   Virussjukdomen upptäcktes i korv som kommit med resande från Asien. Arkivbild.
  Virussjukdomen upptäcktes i korv som kommit med resande från Asien. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Enligt uppgifter till tidningen Pig World var det i korv som kommit med resande från Asien som det upptäcktes DNA-fragment av virussjukdomen afrikansk svinpest. Enligt en talesman för DAERA, Nordirlands jordbruks- och landsbygdsutvecklingsdepartement, ändrar inte upptäckten Nordirlands status som fri från afrikansk svinpest. Departementet har redan innan upptäckten meddelat att de kommer att förstärka kontrollerna vi hamnar och flygplatser samtidigt som de sjösätter en kampanj med affischer som riktar sig till resande från länder där virusen finns.

  ”Vi har alltid sagt att det största hotet för Storbritanniens grisar kommer från infekterade köttprodukter som förs in illegalt från drabbade regioner och sedan förs vidare till brittiska grisbesättningar eller vildsvinspopulationer” säger Zoe Davies, VD på den brittiska grisnäringsorganisationen NPA till Pig World.

  Relaterade artiklar

  Till toppen