Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 februari

  Affär i ostkriget granskas

  Konkurrensverket ska titta närmare på den affär som ostkriget just nu handlar om – att sälja rätten till ostarna Herrgård, Grevé och Präst till ett bolag som kontrolleras av Arla, Norrmejerier och Falköping.

  Konkurrensverket har beslutat att inleda en så kallad särskild undersökning om den föreslagna affären. Det innebär att myndigheten ska se vad ett köp av varumärkena kan komma att få för negativa effekter när de gäller konkurrensen på den svenska marknaden för hårdost.

  Anmälde själva

  Det var från början Arla, Norrmejerier och Falköping som gjorde en anmälan till Konkurrensverket. Här skrev de att den svenska marknaden för hårdost till cirka hälften består av importerade varor, varför det inte skulle ha någon avgörande effekt på konkurrensen om de tre gick ihop och köpte rätten till Herrgård, Grevé och Präst.

  Men efter att ha pratat med kunder och konkurrenter till de tänkta köparna, gått igenom data kring försäljning och produktion och dessutom gått igenom en gammal utredning om Arla från 2014 kom Konkurrensverket fram till att varumärkena Herrgård, Grevé och Präst tycks utsättas för ett ”begränsat konkurrenstryck från ostar som till smak, karaktär etc. kan anses ha liknande egenskaper”.

  Tar upp Skånemejerier

  Konkurrensverket skriver också att det under marknadskontakterna framkommit farhågor om att köpet skulle kunna få negativa effekter på konkurrensen om det leder till att Skånemejerier AB inte skulle tillverka och sälja ost under varumärkena, något som tidigare också tagits upp av bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening.

  ”Det skulle innebära att kunderna får färre leverantörer att välja mellan vid köp av ost under Varumärkena, såväl producentmärkt som egna varumärken (EMV)”, skriver myndigheten.

  Infekterad strid

  Att Arla, Norrmejerier och Falköping överhuvudtaget kommit in med sin anmälan till Konkurrensverket i december 2018 betyder samtidigt att de valt att gå vidare med beslutet att sälja från den gemensamma organisationen Svensk Mjölks stämma i maj 2018 – trots att det var just det beslutet som i somras ledde till den andra och mest infekterade delen av ostkriget. Detta ledde till ett nytt så kallat skiljemål där bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening anklagar bönderna i de andra kooperationerna för att sko sig på deras bekostnad.

  ”Affären rullar på”

  Ordföranden i Svensk Mjölk och tidigare ordföranden i Arla, Åke Hantoft, vill inte kommentera något kring det pågående skiljemålet, men bekräftar att den omstridda affären rullar på – något som tidigare var oklart.

  – Det är mycket juridik i det här, men vi jobbar på med det beslut som stämman tog den 28 maj 2018, säger Åke Hantoft till ATL.

  Skiljemål dröjer

  ATL har utan framgång sökt den advokat på företaget Vinge som företrätt både Skånemejerier AB och Skånemejerier ekonomisk förening under ostkriget. Enligt tidigare uppgift till ATL skulle det pågående skiljemålet vara avgjort inom sex månader från det att det började, vilket betyder någon gång kring månadsskiftet februari-mars. Nu har datumet flyttats fram – ”troligen före sommaren”, blir beskedet när Åke Hantoft kollar efter fråga från ATL.

  Det vanliga är att skiljedomar förblir hemliga, men Åke Hantoft har tidigare öppnat för att denna dom kan komma att offentliggöras.

  Relaterade artiklar

  Till toppen