Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 april

  Ny spannmålskvarn i Västerås öppnar 2022

  Spannmålsodlare i Mälardalen har snart en ny kvarn att kunna leverera till. Abdon Food, med varumärken som Finax och Ramlösa kvarn, investerar i en ny kvarn i Västerås.

   Skiss på hur kvarnen ska se ut. Abdon Food säljer bland annat mjölprodukter under varumärket Ramlösa Kvarn, men har också industrikunder och levererar till food service.
  Skiss på hur kvarnen ska se ut. Abdon Food säljer bland annat mjölprodukter under varumärket Ramlösa Kvarn, men har också industrikunder och levererar till food service. FOTO: Abdon Food

  Företaget har köpt en tomt i Västerås och inleder byggprocessen i sommar. Målet är att den nya kvarnen ska vara i bruk hösten 2022.

  – Vi hoppas att det ska bli en kul nyhet för både kunder och lantbrukare i Mälardalen. Det är alldeles för mycket spannmål som transporteras för långt innan det processas, säger Hans Holmstedt, vd för Abdon Food.

   ”Vi processar bara svenskodlad spannmål. Det är viktigt för oss”, säger Hans Holmstedt som är vd för Abdon Food.
  ”Vi processar bara svenskodlad spannmål. Det är viktigt för oss”, säger Hans Holmstedt som är vd för Abdon Food. FOTO: Abdon Food

  Företaget vill inte gå in på hur stora volymer kvarnen ska ta emot. Men enligt Hans Holmstedt rör det sig om ”stora volymer” av primärt vete och råg.

  Abdon Food har sedan starten 1973 producerat mjöl och cerealieprodukter med varumärken som Finax, Ramlösa kvarn och äger också syltmärket Björnekulla. Bolaget levererar till både bagerier, dagligvaruhandel och food service och all spannmål som processas är svenskodlad.

  Minska utsläppen och kapa kostnader

  I dag är verksamheten centrerad runt anläggningen i Helsingborg. Med en kvarn i Västerås minskar transporterna till kunder i mellersta och norra delarna av landet samtidigt som det finns gott om råvara. Dessutom har stora livsmedelsföretag som Ica, Axfood, Lidl och Coop byggt stora varulager i Mälardalen – vilket också kapar kostnader i transport och logistik.

  – Vi har en längre tid diskuterat hur vi ska expandera. Det finns två riktigt stora odlingsområden i Sverige och det är Skåne och Mälardalen. Vi har många stora kunder i Stockholm och vi har mycket industri i Norrland som köper mjöl, som vi nu krymper avståndet till.

  Företagets verksamhet i Helsingborg med bland annat kvarn och müslifabrik ska också vidareutvecklas och fortsätta stå för produktionen för kunder i södra Sverige. Det handlar inte om att ta emot mindre spannmål i Skåne, understryker Hans Holmstedt:

  – Nej, vår målsättning är att vi ska växa. De skånska bönderna kan vara fortsatt lugna.

  LÄS OCKSÅ: Skåne-Möllan säljer aktierna i Vallåkra LantmannaaffärLÄS OCKSÅ: Succé för Fazers havreris

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen