Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2019

  Afrikansk svinpest skördar nya offer

  95 000 grisar ska avlivas på en grisgård i västra Ukraina. Det efter att den danskägda gården har drabbats av afrikansk svinpest.

   Grisar på en kinesisk grisfarm.
  Grisar på en kinesisk grisfarm. FOTO: Imaginechina/TT

  Uppgifterna kommer från Landbrugsavisen, som även rapporterar att det väntas ta elva dagar innan alla grisar är avlivade. Gården – som sträcker sig över 412 hektar och ligger söder om Lviv, nära gränsen mot Polen – ska nu hållas i karantän i 40 dagar. Enligt Henrik Hilligsø Munk, styrelseordförande i Zythomir Holding A/S som äger 82,5 procent av grisgården, kommer det troligen att dröja fyra månader innan den kan vara i drift igen.

  Även på andra håll gör virussjukdomen framstötar. Filippinernas jordbruksdepartement har beordrat utgallring av grisar. Åtgärden kan vara ett tecken på att Afrikansk svinpest, ASF, nått landet, rapporterar Pig Progress.

  Det finns inte några officiella rapporter om att ASF har drabbat landet och jordbruksminister William Dar har varken bekräftat eller dementerat utbrottet, enligt den filippinska tidningen Inguirer. Anledningen till gallringen av grisar uppges vara en ökad dödlighet ”hos grisar uppfödda hos bönder på sina bakgårdar”.

  Pig Progress, som bevakar den internationella grisbranschen, skriver att ett liknande mönster med utgallringar har föregått bekräftelse av AFS i andra länder, senast i Serbien och Myanmar.

  Om svinpesten nått Filippinerna betyder det att havet som skiljer landet från drabbade delar av Asien inte var tillräckligt för att hålla viruset borta. Tidigare har Afrikansk svinpest bekräftats i åtta asiatiska länder: Ryssland, Kina, Mongoliet, Nordkorea, Vietnam, Laos, Kambodja och Myanmar, skriver Pig Progress. I Kina har det totala antalet grisar minskat med runt 32 procent sedan sjukdomen bekräftades där 2018, enligt rapporter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen