Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 maj 2019

  Undermåliga solpaneler får nobben av försäkringsbolag

  Åtta av tio solcellsinstallationer hos lantbrukskunder håller inte måttet. Nu har Länsförsäkringar Skåne tröttnat och friskriver sig från skador orsakade av felaktiga installationer.

   Kung Carl XVI Gustaf överser installationen av solpaneler på taket till Kungliga slottet i april 2018. Solcellerna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra.
  Bild 1/2 Kung Carl XVI Gustaf överser installationen av solpaneler på taket till Kungliga slottet i april 2018. Solcellerna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. FOTO: Ola Axman/TT
   Många solcellsinstallationer är undermåliga, uppger Länsförsäkringar Skåne. Solcellerna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra.
  Bild 2/2 Många solcellsinstallationer är undermåliga, uppger Länsförsäkringar Skåne. Solcellerna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. FOTO: Karl Melander

  Det blir allt populärare med solpaneler på ute på gårdstaken. Men det som skulle vara en smart affär, både för miljön och för den egna plånboken, kan bli en försäkringsfälla. Problemet handlar om alltför många felaktiga installationer som i värsta fall kan leda till brandfara.

  Länsförsäkringar Skåne besiktigar alla nyinstallationer av solceller hos sina lantbrukskunder, oavsett om panelen sitter på ladan eller boningshuset. Till en början besiktigades enbart anläggningar där värdet låg över 400 000 kronor. När omfattningen på felen upptäcktes sänkte bolaget gränsen till att gälla samtliga nyinstallationer, oavsett värde.

  – Vi har anmärkningar på åtta av tio installationer eftersom de inte följer elföreskrifterna, säger Peter Birch-Iensen, affärsspecialist försäkring lantbruk vid Länsförsäkringar Skåne.

  De absolut vanligaste felen handlar om att åskskydd eller jordfelsbrytare saknas, enligt företagets elbesiktningsman Mattias Olsson.

  – Men det kan också vara kablar som dras över vassa plåtkanter, hänger lösa från taket eller inte är tillräckligt skyddade mot gnagare och annat, säger han.

  Många lycksökare

  Mattias Olsson menar att det finns många lycksökare i branschen. Han drar en parallell till installationsarbetena av värmepumpar för 10-15 år sedan, där långt ifrån alla aktörer agerade professionellt.

  Problemet med bristfälliga installationer av solpaneler är så stort att Länsförsäkringar Skåne inte längre försäkrar dem.

  – Upptäcker vi att installationen är illa gjord friskriver vi oss skyldigheten att ersätta skador som uppkommer. Men vi vill ju hjälpa kunden och från besiktningen får de tre månader på sig att rätta till felen för att försäkringen ska gälla, säger Mattias Olsson.

  Stefan Magnusson är produktansvarig för lantbruksförsäkringen på bolaget Dina. Han känner igen bilden.

  – Vi har inte samma underlag men har också sett en hel del undermåliga installationer. Ännu har det inte påverkat försäkringsvillkoren men det är naturligtvis något som vi bevakar, säger han.

  Bolaget har också tagit fram en checklista för vad som gäller för installation av paneler.

  Flest små solcellsanläggningar

  I hela Sverige finns det cirka 25 500 solcellsanläggningar. Närmare 85 procent av dessa är mindre anläggningar på upp till 20 kw.

  I en medlemsundersökning från LRF i februari 2018 hade 12 procent av de svarande installerat en solcellsanläggning.

  Källa: Energimyndigheten och LRF

  Relaterade artiklar

  Till toppen