Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juli 2020

  70 hektar svämmades över – nu är betet återhämtat

  Gemla.

  Efter översvämningen tidigare i år har familjen Sörekes jordbruksmark söder om Växjö återhämtat sig oväntat bra.

  – Men regleringen av vattnet i ån intill marken där våra fodergrödor växer måste skötas bättre i framtiden, säger mjölkbonden Inger Söreke.

   Under ett ihärdigt regnande i slutet av februari brast skyddsvallen mellan Helige å och Härensås Södregårds jordbruksmark.
  Under ett ihärdigt regnande i slutet av februari brast skyddsvallen mellan Helige å och Härensås Södregårds jordbruksmark. FOTO: Privat

  Under ett ihärdigt regnande i slutet av februari brast skyddsvallen mellan Helige å och Härensås Södregårds jordbruksmark. Stora mängder vatten forsade in på 70 hektar betesmark och äldre vall. Hälften av de odlingsytor som ska försörja familjen Sörekes 150 djur med foder förvandlades till en insjö.

  – Vattendjupet på betesfältet var som högst två meter. Till och med mark två kilometer ifrån ån var översvämmad. Det var kaos, säger Inger Söreke.

  När regnandet äntligen upphörde reglerade Växjö kommun utloppet från Helgasjön, så att vattenmängderna i Helige å sjönk kraftigt. I Härensås startade familjen Söreke sina elpumpar, och såg till vattnet hittade tillbaka till åfåran.

  – Det tog några veckor att få marken torrlagd, säger Inger Söreke.

  Bra återhämtning

  Lyckligtvis har väderleken varit gynnsam under de senaste månaderna. Nederbördsfria veckor har följts upp av regniga dagar. Fodergrödorna har vuxit bra. Med tanke på översvämningen har årets skörd varit god hittills.

  – Det är fantastiskt hur naturen kan återhämta sig.

   ”För några månader sedan stod vattnet så här högt”, berättar Inger Söreke och visar med handen.
  ”För några månader sedan stod vattnet så här högt”, berättar Inger Söreke och visar med handen. FOTO: Fredrik Loberg

  – I samband med översvämningen var det ganska kallt, vilket räddade oss. Om det varit varmare i marken hade gräset som dränktes av vatten surnat och ruttnat, säger Inger Söreke.

  För familjen Söreke har driften av pumparna och reparationen av skyddsvallarna medfört merarbete och extra kostnader.

  – Att vi får lite översvämningar är inte så ovanligt säger Inger Söreke.

  – Denna gång hade vildsvin bökat sönder grässvålen, så att skyddsvallarna brast på grund av de stora vattenmängderna. Det har inte inträffat här på 40 år.

  – Men fler markägare än vi längs Helige å drabbades på ett likartat sätt.

   Skyddsvallarna som rämnade i februari är nu lagade.
  Skyddsvallarna som rämnade i februari är nu lagade. FOTO: Fredrik Loberg

  Inger Söreke räknar med 10-15 procent mindre foder i år, på grund av översvämningen. För några månader sedan befarade hon ännu värre konsekvenser.

  – Min känsla är den samma som efter stormen Gudrun. Jag vet vad som hänt, för jag har sett det med egna ögon. Ändå känns det overkligt att den mark som nu är grön och fin, var helt dränkt av vatten för några få månader sedan.

  ”Saknas helhetssyn”

  Familjens Sörekes arealer bevattnas inte. Lantbruksverksamheten är därför både beroende av nederbörd och att inte Helige å svämmar över. Inger Söreke anser att framtida regnperioder måste hanteras på ett bättre sätt i framtiden.

  – Vi vet inte hur vädret kommer att bli, men det som påverkar nivåerna i ån mest är hur vattnet regleras uppströms, säger hon.

  – Jag vet att LRF samarbetar med kommunen kring sådana här frågor, men som markägare upplever jag att det saknas en helhetssyn på hur vattnet ska regleras.

  – Om man har sina vattenmagasin fulla och meteorologerna säger att det ska komma mycket regn, ja då måste man släppa på vattnet, säger Inger Söreke.

   Betesmarkerna på Härensås Södregård återhämtade sig oväntat snabbt efter den stora översvämningen tidigare i år.
  Betesmarkerna på Härensås Södregård återhämtade sig oväntat snabbt efter den stora översvämningen tidigare i år. FOTO: Fredrik Loberg

  Fakta: Härensås Södregård

  Ett småländskt familjejordbruk utanför Gemla, mellan Växjö och Alvesta. Huvudproduktionen är mjölk.

  Till gården hör även växtodling och skogsbruk.

  Gårdsbutiken och mejeriet startade 2016. I mejeriet förädlas mjölken till lågpastöriserad dryckesmjölk, som kan köpas i en automat i gårdsbutiken.

  På gården tillverkas även yoghurt, ostkaka, grillost och glass.

  Härensås Södregård har 75 mjölkkor och lika många ungdjur. Varje dag äter djuren 3,4 ton gräs som är odlat på gården, plus 0,5 ton inköpt kraftfoder.

  Källa: www.harensasmjolk.se

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen