Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 februari

  64 traktorer i skolparad

  64 välskötta traktorer i storleksklass från 43 till 517 hästkrafter intog staden när Önnestadsgymnasiets traktorvecka kulminerade med parad genom Kristianstad.

  – Vi vill visa att vi också finns, säger Joel Nilsson, 19 år, en av organisatörerna bakom eventet.

   64 traktorer i fågelperspektiv.
  64 traktorer i fågelperspektiv. FOTO: Jakob Lennartsson

  Många naturbruksgymnasier ordnar traktorparader, men Önnestadsgymnasiet vill hävda att de var först. Joel Nilsson vet inte säkert, men han tror att arrangemanget har ett tiotal år på nacken.

  Paraden är slutpunkten för en skolvecka i traktorns tecken. Under traktorveckan får eleverna ta med sig egna eller lånade traktorer som servas, tvättas och putsas till utställningsskick på kvällstid i skolans verkstad.

   Moa Andersson putsar på sin traktor inför den stora paraden.
  Moa Andersson putsar på sin traktor inför den stora paraden. FOTO: Joel Nilsson

  På torsdagskvällen var det dags för den stora manifestationen av skolans styrka. Då körde traktorerna i parad den dryga milen från Önnestad till Kristianstad. Väl där unnade ungdomarna sig en matpaus vid stadens hamburgerställen, vars parkeringar snabbt fylldes av tunga ekipage. Här mötte de också jämnåriga utan traktorer.

  – Vi har bara fått positiva reaktioner, jag hörde inget negativt. Folk gillar våra traktorer, säger Joel Nilsson.

   Så ser det ut inifrån hytten.
  Så ser det ut inifrån hytten. FOTO: Moa Andersson

  Våga visa att de finns

  Han tycker det är viktigt att lantbruket och naturbrukseleverna vågar visa sig och ta plats.

  – Det är vi som producerar maten, det finns tyvärr många som inte förstår att någon odlar och sliter för att få fram mat, säger Joel Nilsson.

  Han går tredje året på naturbruksprogrammets lantbruksinriktning och gör därmed sin tredje traktorparad. I år körde han först i ledet med en JD 8370 R, som han fått låna från Trolle Ljungby gods.

  Godset visste vem de lånade ut sin stordragare till. Joel har gjort praktik där och efter studenten i sommar börjar han jobba där som maskinskötare.

   Joel Nilsson går tredje året på naturbruksprogrammet och ledde elevernas arbete med traktorparaden.
  Joel Nilsson går tredje året på naturbruksprogrammet och ledde elevernas arbete med traktorparaden. FOTO: Moa Andersson

  Spridda storlekar och modeller

  Traktorveckan engagerar hela skolan. Alla går inte lantbruksinriktningen, men även elever från djur- och skogsbruksinriktningarna deltar. Och den som inte har någon traktor att ta med hemifrån får låna; Joel har haft ytterligare tre traktorer med till traktorveckan från sin föräldragård.

  Bland årets 64 paradekipage fanns nya och stora traktorer likväl som lite mindre och mer rutinerade. En Fendt 1050 med 517 hästkrafter hade största musklerna; en BM Volvo 430 med 43 hästkrafter den längsta meritförteckningen.

   Uppställning.
  Uppställning. FOTO: Linnéa Einarsson

  Att ge sig ut i trafiken med 64 traktorer i en följd kräver disciplin av förarna. Joel Nilsson är nöjd med kamraternas insats.

  – Allt fungerade perfekt under hela paraden. Det känns fint eftersom detta var min sista som elev på skolan, säger Joel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen