Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 augusti 2018

  6000 liter Rounduplösning läckte ut efter olycka

  Sex kubik Rounduplösning läckte ut i marken när en spruta välte på Slättängs gods. Den påverkade jorden samlas nu upp och sprids på andra åkrar.

   På väg till åkern välte sprutan med sex kubikmeter Rounduplösning. / Arkivbild
  På väg till åkern välte sprutan med sex kubikmeter Rounduplösning. / Arkivbild FOTO: Lemken

  Det var i onsdags som en fullastad spruta välte under en transport på en smal grusväg på Slättängs gods utanför Örtofta. Vagnens hjul kom utanför vägen i en kurva, vagnen välte och sex kubikmeter utblandad Roundup läckte ut i marken.

  Innehållet hamnade på en bestående träda bevuxen med jordärtskockor.

  – När räddningstjänsten kom till platsen pluggades snabbt röret till en dräneringsbrunn i närheten sedan användes en skopa från en lastare för att göra en ”gata”, så att det inte kunde rinna lägre, säger Maria Lantz, miljöinspektör på Eslövs kommun.

  Köra bor matjorden

  Räddningstjänsten fick samtidigt sanera ett mindre utsläpp av hydraulolja.

  Nu ska den yta där bekämpningsmedlet rann ut frigöras från matjord som sedan ska ut på andra av gårdens åkrar med hjälp av en gödselspridare.

  Jacob Bennet, som äger Slättängs Gods, räknar med att det blir frågan om att ta matjord från en yta på 300 – 500 kvadratmeter.

  – Vi får se hur djupt vi behöver gå men kanske någon meter ned. Jag har själv en bakgrund inom kemibranschen och vi tar alltid den här typen av olyckor på yttersta allvar, säger han.

  Tips vid olycka:

  • Ring räddningstjänsten

  • Se var närmaste vattenbrunn eller vattendrag är

  • Försök att själv starta saneringen så fort som möjligt eller åtminstone begränsa det drabbade området

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen