Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 april

  60 miljoner till minkfarmare i vårändringsbudgeten

  Beslutet om vilken ersättning som ska ges är inte fattat, men det avsätts pengar för avelsstoppet i år.

   Vårändringsbudgeten innehåller 60 miljoner kronor i ersättning till minkfarmare i år. Arkivbild.
  Vårändringsbudgeten innehåller 60 miljoner kronor i ersättning till minkfarmare i år. Arkivbild. FOTO: Göran Berglund

  Jordbruksverket föreslår att minkfarmarna som av smittskyddsskäl inte får para sina djur i år ska kunna få ersättning på upp till 1,8 miljoner euro per företag. Förslaget är ute på remiss, men regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har budgeterat för utbetalningar i år.

  I vårändringsbudgeten som offentliggjordes torsdag morgon läggs 60 miljoner kronor på smittskyddsersättning till minkuppfödare.

  Mer till solceller – kanske

  Posten för bekämpning av smittsamma sjukdomar tillförs även 200 miljoner kronor för bland annat ersättning till företagare drabbade av fågelinfluensa. SLU får 26,3 miljoner kronor extra 2021, merparten till forskning men runt 2 miljoner kronor ska gå till fler sommarkurser.

  Det populära solcellsstödet tillförs 260 miljoner kronor för att kunna ersätta fler av de som ansökt om det, men det läggs in en brasklapp om att det ska göras ”om det är möjligt givet frågans komplexitet”.

  LÄS MER: EU-satsning blev blågul minskningLÄS MER: Stopp för nya minkvalpar i år

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen