Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 januari

  Hög prislapp för åkermark med Sveriges bästa jord

  87 hektar åkermark av Sveriges bästa jord, citynära läge och möjlighet för juridisk person att köpa. Då blir prislappen hög.

   Prislappen för fastigheten ligger på 42 miljoner kronor vilket ger ett pris på strax över 480 000 kronor per hektar åkermark.
  Prislappen för fastigheten ligger på 42 miljoner kronor vilket ger ett pris på strax över 480 000 kronor per hektar åkermark. FOTO: Areal

  Det är inte alldeles vanligt att lantbruksfastigheter med klass 10-jord kommer ut på marknaden. Men nu finns totalt 89 hektar, varav 87 hektar är produktionsmark klass 10, till salu precis intill stadsgränsen till Malmö.

  – Det är den finaste åkermarken samlat i ett skifte med väldigt goda produktionsförhållanden. Nu bedrivs konventionell odling av sockerbetor, vete, raps och maltkorn i traditionell växtföljd, säger Karl-Johan Hansson, mäklare på Areal.

  Prislappen för fastigheten ligger på 42 miljoner kronor vilket ger ett pris på strax över 480 000 kronor per hektar åkermark. Det är över det normala prisintervallet på 425 000–450 000 kronor per hektar för klass 10-mark i området.

  Men det finns faktorer som kan ge ytterligare premie på priset. Säljaren är stiftelsen Elly Olsson, Fjärdingslöv, fond för vetenskaplig forskning. Huvudman är Lunds universitet, som fick fastigheten som donation vid millennieskiftet. Det betyder att en juridisk person kan köpa fastigheten utan förvärvstillstånd. Läget invid Malmö stadsgräns är också en faktor som väntas driva intresse även om fastigheten inte ingår i Malmö stads översiktsplan och inte är detaljplanerat.

  – Marken ligger mycket nära stan och gränsar till motorvägens av- och påfarter. Det finns inga byggplaner för området i dag men läget ger en framtida potential som sannolikt kommer att märkas i priset, säger Karl-Johan Hansson.

  I dag brukas marken av en arrendator vars kontrakt löper till 2025. Vad som händer sedan blir en diskussion mellan den nya ägaren och arrendatorn.

  Objektet har varit ute i drygt en vecka och intresset har varit stort, enligt Karl-Johan Hansson.

  – Fastigheten attraherar flera segment av marknaden. Det är dels lantbrukare, dels företag och institutioner som ser objektet som en investering för framtiden, säger Karl-Johan Hansson.

  Fastigheten har ett taxeringsvärde på 18,7 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen