Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september

  40 000 skrev på för Sveriges bönder

  Över 40 000 personer har skrivit på namninsamlingen. Nu förväntar sig LRF:s förbundsordförande Palle Borgström att finansministern agerar så att inte utslagningen av landets jordbruk accelererar.

   40 000 personer har skrivit på LRF:s namninsamling ”Rädda den svenska maten”. På torsdagen överlämnades den till finansminister Magdalena Andersson (S) av förbundsordförande Palle Borgström.
  40 000 personer har skrivit på LRF:s namninsamling ”Rädda den svenska maten”. På torsdagen överlämnades den till finansminister Magdalena Andersson (S) av förbundsordförande Palle Borgström. FOTO: Katarina Cumselius

  För drygt en vecka sedan startade LRF namninsamlingen ”Rädda den svenska maten”. Bakom aktionen ligger en oro för ett minskat ekonomiskt stöd till det svenska jordbruket. Annars kan det förändrade EU-stödet leda till minskade intäkter med omkring 10 procent för varje svensk lantbrukare, enligt LRF:s beräkningar.

  Sverige har förhandlat till sig en rabatt på 11 miljarder i budgetförhandlingarna med EU. Men samtidigt minskas jordbruksstödet med 500 miljoner kronor, något som LRF nu vill ha kompensation för när höstbudgeten läggs fram om några veckor.

  Läs också: Skär inte i landsbygdsprogrammet

  Stort stöd för det svenska jordbruket

  Över 40 000 personer har skrivit på insamlingen. På torsdagen överlämnade LRF:s förbundsordförande Palle Borgström listan till finansminister Magdalena Andersson (S), med budskapet att antalet namn visar att det finns ett stort stöd för det svenska jordbruket.

  – Och att utan kompensation för det minskade EU-stödet, som andra länder lyckats få extra pengar för i sina förhandlingar med EU, så uppstår det en extremt ojämlik konkurrenssituation, säger Palle Borgström till ATL efteråt.

  Enligt honom tog finansministern in budskapet:

  – Men sedan vet jag inte hur det kommer att synas i budgeten.

  Är det svenska jordbruket hotat utan den halva miljarden?

  – Det är inte svart eller vitt. Men det kommer att sänka konkurrenskraften och leda till att fler gårdar läggs ned samt att vissa generationsskiften inte blir av. Det är jag övertygad om.

  – Nu förväntar jag mig att det finns en kompensation till lantbruket i höstbudgeten.

  Inga klara besked

  Finansminister Magdalena Andersson gav inga klara besked om det när hon tog emot namninsamlingen utanför sitt departement.

  ”Sveriges lantbrukare är viktiga både för att återstarta ekonomin i hela vårt land och för att Sverige ska bli mer hållbart. Regeringen har satsat och kommer att fortsätta satsa på den svenska landsbygden. Landsbygd och glesbygd ska utvecklas så att hela Sveriges potential utnyttjas. Dessutom är den svenska livsmedelsproduktionen central för jobb och tillväxt på landsbygden”, säger hon i ett pressmeddelande efter överlämnandet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen