Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 januari 2015

  375 000 kronor per hektar vanligt

  40 hektar åkermark, klass 10, samt 20 hektar betesmark säljes i skånska Simrishamn. Fastigheten ligger ute för 17 miljoner kronor, eller högstbjudande.

  Den aktuella åkermarken är i ett skifte, något som tenderar att dra upp priserna. En sockerkvot på cirka 51 ton ingår i fastigheten öster om Tomelilla.
  Den aktuella åkermarken är i ett skifte, något som tenderar att dra upp priserna. En sockerkvot på cirka 51 ton ingår i fastigheten öster om Tomelilla.

  Hektarpriset, om det säljs till utgångspriset, uppgår till 375 000 kronor för åkermarken och 100 000 kronor för betesmarken.Vilket är en ganska normal prislapp för området, enligt Ann Knutsson, mäklare på Skånegårdar.

  – Jag tror vi landar på det vi begärt. Vi har sålt en del i trakten under de senaste åren och här finns ett stort antal aktiva och expanderande aktörer.

  Många aktiva lantbrukare är ett skäl till att priserna är höga. Att åkermarken som är till salu är välarronderad, i ett skifte, tenderar också att dra upp priserna, enligt Ann Knutsson.

  Vad tror du om priserna på åkermark under 2015?

  – Jag tror rent generellt att priserna ligger rätt stilla under 2015, i samma nivå som 2014, säger Ann Knutsson.

  Enligt LRF Konsults rapport om åkermarkspriserna för 2013 kan viss åkermark ge mindre än 20 000 kronor per hektar, medan det i Skåne finns exempel på priser uppåt 420 000 kronor per hektar.

  Snittpriset på jordbruksmark minskade år 2013 för andra året i rad med 2 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen