Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 november 2018

  3 800 ton holländskt gödsel oroar grannar

  En båtlast med gödsel från Nederländerna har lämnats på bar backe på södra Gotland. Nu oroas grannar över att grundvattnet ska förorenas, rapporterar P4 Gotland.

  FOTO: Per Berglund / Arkivbild

  P4 Gotland var först med att rapportera om att 3 800 ton gödsel från Nederländerna som tippades av i Ala på södra Gotland tidigare i veckan. Radiokanalen har bland annat pratat med Emil Jakobsson som är lantbrukare i närheten.

  – Folk hör av sig och undrar vad som händer. Kommer man i närheten känner man en väldigt stickande doft av troligtvis ammoniak. Det är likt höns- och svinskit men på ett surare vis, säger han.

  Han berättar för radiokanalen att han varit i kontakt med länsveterinären och att gödseln ska vara hygieniserad och smittorisken vara väldigt liten.

  – Men smittorisken verkar inte kunna sägas vara noll så vi vet ju inte vad som följer med det här, säger han.

  ”Olämplig plats”

  Miljö- och hälsoskyddskontoret på Region Gotland hade på fredagen besökt platsen två gånger och har varit i kontakt med lantbrukaren som importerat gödseln. Miljöinspektör Stefan Claesson berättar för P4 Gotland att det finns risk att kväve och fosfor sprider sig från gödselhögen ner till grundvattnet.

  – Vi har hela tiden tyckt att det här är en plats som är olämplig. Det har vi fortsatt utgå från och vi kommer att fortsätta hålla en dialog med lantbrukaren, säger han till P4 Gotland.

  Ägaren till marken, som har hört av sig till ATL, säger att det handlar om hygieniserad kompost och att lukten kommer att försvinna inom ett par dagar. Det är, enligt ägaren, torrt och det finns inte heller någon risk att det sipprar ner i grundvattnet, menar han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen