Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2019

  Tusentals traktorer intog centrala Hamburg

  Med hjälp av runt 3 500 traktorer skapade lantbrukare från hela Nordtyskland trafikkaos i och runt Hamburg under torsdagsförmiddagen. Orsaken: en demonstration mot den tyska politiken rörande lantbruk, miljö och handel.

  FOTO: Daniel Bockwoldt/DPA/TT

  Det har mullrat i de tyska lantbrukarleden på senare tid. När miljöministrarna från de olika delstatsregeringarna samlades till ett möte i Hamburg på torsdagen hade långsamgående traktorer sedan tidig morgon orsakat långa köer på tillfartsvägarna till den nordtyska metropolen. Bara i Niedersachsen – den tyska delstat med störst jordbruksproduktion – rörde sig runt 3 000 traktorer norrut och skapade på sina ställen milslånga traktorkolonner, rapporterar public servicekanalen NDR.

  Målet för de protesterande bönderna var torget Gänsemarkt i centrala Hamburg. Temat för protesterna var ”Samarbete i stället för förbud – dialog i stället för konfrontation”, uppger Agrarheute. Bland annat vänder sig demonstranterna mot det program för ökat insektskydd som den tyska regeringen sjösatte i början på september. I det ingår att lantbruket från och med 2020 kraftigt ska minska användningen av växtskyddsmedel. Glyfosat, som är den aktiva beståndsdelen i Roundup, ska förbjudas från och med 2023.

  – Vi demonstrerar inte mot insekt- och artskydd – tvärtom så behöver vi bönder pollinatörer mer än någon annan bransch. Men som insektskyddsprogrammet ser ut nu så motverkar det lantbrukarnas och markägarnas engagemang, säger Eberhard Hartelt, vice ordförande för lantbrukarförbundet Rheinland-Pfalz Süd, till Agrarheute.

  Relaterade artiklar

  Till toppen