Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 september

  De blir först ut med digital baggauktion

  Flera av höstens baggauktioner flyttar till nätet och anordnas digitalt. Först ut är Lammproducenterna som vanligtvis anordnar auktion på Vretaskolan i Linköping.

  – Det är spännande, säger samordnare Karin Pettersson.

   Bild från baggauktion på Vretaskolan 2019 där Mattias Rickardsson blev utsedd till Bäst in Show och fick Lantmännens hederspris.
  Bild från baggauktion på Vretaskolan 2019 där Mattias Rickardsson blev utsedd till Bäst in Show och fick Lantmännens hederspris. FOTO: Privat

  Karin Pettersson på Lammproducenterna har i flera år varit drivande i baggauktionen utanför Linköping. Men i år blir det annorlunda. Den 12 september anordnas för första gången auktionen digitalt.

  – Vi gick rätt tidigt ut med att det skulle bli av, men i digital form, på grund av pandemin. Man kan inte ta några risker som det är nu, säger Karin Pettersson.

  Hon berättar att det i vanliga fall brukar vara upp mot 200 till 300 besökare. Därför var en digital lösning det enda sättet att kunna få till en säker auktion även i år – något som är nytt för alla inblandade.

  – Det är spännande, även för oss som anordnar, att se hur det ska gå. Det är också lite modigt (av de som anmält sig, reds anm) att de vågar testa detta digitalt.

  25 baggar som har blivit riksmönstrade under augusti månad ska auktioneras ut. Bland dem finns raserna texel, dorset, dorper, suffolk och finull.

  – Det var 95 baggar som riksmönstrades totalt och då har de här blivit utvalda. Uttagningskommittén har tagit ut de absolut bästa baggarna, säger Karin Pettersson.

  Här hålls den digitala auktionen

  Auktionen anordnas via Boskapstorget och startar på eftermiddagen måndagen den 14 september. Men redan från den 5 september ska det gå att gå in på sajten och börja buda på baggarna.

  Den första auktionen kommer att klubbas igenom redan fem minuter efter start på auktionsdagen den 12 september. Karin uppmanar därför de som vill vara med under auktionen att gå in i god tid, och skapa ett konto redan nu.

  – Det fungerar inte att logga in fem minuter i två den 12:e och tro att man ska hinna vara med och buda.

  Nytt för i år är också att säljarna kunnat sätta ett reservationspris på baggen.

  – Det är några uppfödare som har bestämt att blir den inte såld för cirka 8 000 eller 10 000 tar de tillbaka baggen. Annars är lägsta bud 4 000 kronor.

  Då det inte finns en faktisk plats för auktionen måste köpare och säljare själva komma överens om hur frakten ska gå till.

  Läs mer: Rekorddyrt lamm sålt för 4,2 miljoner kronor

  Baggauktioner i september

  Baggauktion Linköping inleds 5 september och avslutas 12 september.

  Även Baggauktion Mälardalen och Gotlands baggauktion anordnar digitala auktioner via Boskapstorget, med start den 16 respektive 19 september. Jönköping arrangerar en coronaanpassad fysisk auktion den 19 september.

  Källa: Boskapstorget.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen