Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 augusti 2019

  Faktorerna bakom årets goda rapsskörd

  Årets rapsskörd väntas bli 14 procent över femårssnittet och landa på 350 000 ton.

   Den skonsamma vintern är en av faktorerna bakom den goda rapsskörden.
  Den skonsamma vintern är en av faktorerna bakom den goda rapsskörden. FOTO: Ann Lindén

  Anneli Kihlstrand, VD på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, har fått besked om skördar som ofta ligger över 4 000 kilo per hektar och till och med över 5 000 kilo i södra Sverige där den största delen av skörden redan är tagen.

  – Bilden från Mellansverige är mer splittrad även om jag har fått rapporter om goda skördar där också, säger hon.

  Skonsam vinter

  Det finns flera faktorer bakom det goda skörderesultatet i år:

  – Vi fick sått i tid i höstas. Det är en ödesfråga att rapsen hinner etablera sig. Dessutom var det goda förhållanden. Det var också en skonsam vinter vilket gjorde att en stor del av sådden klarade sig, säger hon.

  Det var också första gången tillväxtreglering tilläts i raps och även om vintern inte var så tuff i södra Sverige anses det ha bidragit till att så stor del av plantorna klarade sig. Det har heller inte varit något större insektstryck på rapsen under vår och försommar.

  – Även om det var en del frost på sina håll i våras har vädret också varit gynnsamt med bra nederbörd under säsongen, säger Anneli Kihlstrand.

  Bra avkastning

  Också Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, menar att avkastningen på rapsen ser ut att bli väldigt bra.

  – Inte så förvånande med tanke på att den blommade väldigt länge. Det borgar för en bra avkastning även om en del raps i Mellansverige kan ha fått stryk, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen